Š. Š. | 10. 6. 2022, 20:22

TO so znaki, da organizacija v vašem domu ne deluje

Profimedia

Urejen dom je verjetno želja večine, toda realnost je pogosto povsem drugačna. Kateri so znaki, da je čas za reorganizacijo doma? 

Dom je prostor živih ljudi in nemogoče je, da bi bilo vedno vse tipi-top. Dokler stvari doma približno funkcionirajo in vas ne spravljajo v slabo voljo na dnevni bazi, potem ni potrebe, da bi v sistem vnašali radikalne spremembe.

Včasih pa kaos postane tolikšen, da že močno krni kakovost bivanja in kriči po spremembah.

Kopičenje stvari na enem mestu

Vsak dom ima eno mesto, ki se zdi kot idealno za odlaganje vsega mogočega. Največkrat je to prvo primerno mesto, ki pride nasproti, ko vstopite skozi vrata.

Če ste se že nekajkrat odločili to mesto očistiti in spremeniti sistem, pa imate ta trenutek tam zopet vse od položnic do najdenih gumbov – potem je čas za reorganizacijo. Strokovnjaki pravijo, da je brez dobrega sistema to mesto izjemno težko vzdrževati čisto.

Stvari izginjajo

Če se pogosto zgodi, da določene stvari vedno znova iščete in imate občutek, da izginjajo neznano kam – potem nekaj ne deluje prav. Rešitev se skriva v tem, da vzpostavite sistem, da se določene stvari vedno odlagajo na določeno mesto. Morda to na začetku vzame nekaj energije in volje, dolgoročno pa se obrestuje.  

Pospravljanje je zelo utrujajoče

Če je pospravljanje zelo utrujajoče in vam vzame vso voljo, še preden se ga lotite, je to očiten znak, da sistem ni dobro zastavljen. V organiziranem domu bodo namreč stvari na svojem mestu in jih pri temeljitejšem čiščenju ne bo treba prej pospraviti ali prestaviti.

Shira Gill, specialistka za organizacijo doma je za The Spruce povedala simpatičen trik, kako ugotoviti, ali stvari funkcionirajo. Imenuje se test 5-letnika.

''Ko ste v dvomih, poskusite s testom petletnika. Bi on z nekaj predhodnimi pojasnili lahko vzdrževal red, ki ste ga zastavili?''

Če je odgovor ne, potem to ni dober sistem. Po njenem mnenju je čas za ukrepanje tedaj, ko vam stanje doma vzbuja frustracije, vas spravlja v stisko in začne negativno vplivati na vaše življenje.

Doda, da se čas in energija, jo ju vložite v vzpostavljanje sistema, dolgoročno pokažeta v mnogo večji svobodi, več prostega časa in več umirjenosti. Dom bo kar naenkrat postal bolj prostoren, življenje pa enostavnejše. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.