M. P. | 7. 7. 2022, 16:55

Ob vedno večjem številu planincev je obnova dotrajanih poti ključna za življenje

Gregor Eržen

Pot, ki s Kranjske koče na Ledinah vodi na Koroško Rinko in je bila nekaj let zaprta, dobro pripravljene planinke in planince v novi, varnejši podobi znova vabi v Grintovce. 

Prejemnica naziva Naj planinska pot 2021 je sredstva za obnovo sicer prejela že lani, a je bilo zaradi neugodnih vremenskih razmer na nekatera vzdrževalna dela treba počakati vse do letošnje planinske sezone.

Za njeno obnovo so poskrbeli markacisti Planinskega društva (PD) Kranj in tehnična ekipa markacistov Planinske zveze Slovenije (PZS).

Primerna le za dobri pripravljene planince

Obnova je potekala v okviru izbora Naj planinska pot, s katerim Zavarovalnica Triglav v sklopu akcije Očistimo naše gore in v sodelovanju s PZS ozavešča o pomenu prostovoljnega dela markacistov ter podpira njihova prizadevanja za varnost slovenskih planinskih poti.  

Gre za zelo zahtevno planinsko pot, za katero je nujna dobra pripravljenost.

Gre za zelo zahtevno planinsko pot, za katero je nujna dobra pripravljenost.

Gregor Eržen

"Planinska pot, ki je primerna le za izkušene ter dobro opremljene planince, je končno obnovljena in ponovno odprta. Zamenjane so jeklenice in klini, pot je na novo označena", je povedal Miha Marenče, predstavnik Planinskega društva Kranj.

Ob tem je dodal, da so v krušljivem delu poiskali in uredili 'obvoz' v trdnejši skali.

Z vrha se odpira čudovit razgled

"V gorah nad Jezerskim, kamor sodi tudi Koroška Rinka, prav gotovo očara prvobitni in divji svet, kamor ne zahaja veliko planincev," je o obnovljeni poti v Grintovce dejal Marenče. 

Profimedia

Planinci, ki se bodo podali nanjo, naj zato ne pozabijo na osnovno opremo za visokogorje: visoke ali polvisoke čevlje z dobrim podplatom, čelado, plezani pas, samovarovalni komplet in rokavice.

Ljubitelji visokogorja lahko podroben opis obnovljene poti preverijo na portalu Vse bo v redu plus

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.