21. 5. 2022, 07:00

Je z rdečimi čevlji slovenske poslanke podprl tudi papež?

Profimedia/Twitter/fotomontaža

Protestu poslank proti seksizmu se z rdečimi čevlji pridružuje tudi vse več moških. A stilskim kritikom tudi to ni všeč. 

Ogorčenje, ki ga je sprožila Urška Klakočar Zupančič, ko je v službo prikorakala v rdečih čevljih, se še kar ni poleglo. Najprej so ji v bran stopile kolegice poslanke tako, da so tudi one v parlament prišle v rdečih čevljih.

Sedaj so po rdečih čevljih začeli posegati še moški in tudi po njih je padlo!

Rdeči čevlji na moških

Takole se je moški uporabnik spletnih omrežij pohvalil s svojim novim kosom: "Končno... rdeči čevlji". 

Ni trajalo dolgo, ko se je na tvit odzval Roman Vodeb, zagovornik strogega razmejevanja modnih smernic med spoloma. Pojasnil je, da morajo rdeči čevlji imeti nujno peto in da sodijo samo na žensko nogo. Nato je dodal: "Moški z rdečimi čevlji pa... - ah, ne bom šel v to 'homofobno' smer."

Zgornja trditev o rdečih čevljih je precej drzna, sploh glede na to, da so rdeči čevlji del klasične papeške oprave. Res pa je tudi, da se papež Frančišek rdečim čevljem na vse kriplje izogiba, medtem ko jih je papež Benedikt zelo rad nosil.

In ravno papeški čevlji so lahko dokaz, da se čevlje vendarle da razumeti tudi onkraj binarnosti spolov.

Zakaj ima papež rdeče čevlje

Rdeča barva v cerkvenem kontekstu simbolizira kri katoliških mučencev,ki so jo po Kristusovih stopinjah prelivali skozi zgodovino krščanstva. Rdeči papeški čevlji so povezani tudi s Kristusovimi okrvavljenimi nogami, obenem pa simbolizirajo tudi podrejenost papeža avtoriteti Jezusa Kristusa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.