30. 6. 2022, 12:02

Vse za lepši videz: je predpakirana listnata zelenjava v vrečkah dobra za nas?

Twitter/Alyse Co-cliff

Predpakirane solate zagotavljajo enostaven način vsakodnevne priprave obrokov listnate zelenjave. Toda ali ima preprostejša uporaba tudi svojo ceno?

Solata, pakirana v vrečkah, je pogosto predhodno oprana. (Mar je nimamo zato radi?) Toda pranje, ki je namenjeno čiščenju pridelkov, lahko poškoduje rastlinska tkiva in jih izpostavi kisiku, raztopljenemu v vodi, s katero perejo zelenjavo. To lahko povzroči izgubo vitaminov, ki so vodotopni in občutljivi na kisik, kot sta vitamin C in folat vitamina B.

"Veliko stvari, vključno s predelavo, vpliva na vsebnost hranil, vendar je odvisno od narave proizvoda, vrste in obsega predelave ter dejanskega hranila, o katerem govorimo," je dejal Mario G. Ferruzzi, profesor na Oddelku za hrano, bioprocese in nutricionistiko na ameriški univerzi Severne Karoline v Chapel Hillu.

Prekomerno pranje ponuja priložnost parazitom

Vsa zelenjava je do določene mere oprana, ne glede na to, ali govorimo o sveži špinači ali različici v vrečkah, toda večkrat oprana špinača v vrečkah lahko povzroči površinske poškodbe, ponudi priložnost pijavkam ali celo olajša oksidacijske reakcije. Vse to vpliva na kakovost.

Kljub temu podjetja to počnejo na način, da povečajo kakovost in to lahko zmanjša izgube. V listih je po umivanju še vedno veliko hranil.

Na splošno so minerali, kot sta železo in kalcij, v rastlini večinoma stabilni. Izgube se lahko pojavijo pri uporabi toplote (kot v procesu konzerviranja), vendar veliko manj pri običajnem pranju. 

Vitamini so bolj občutljivi na svetlobo, toploto in kisik. Beta-karoten, na primer, ni stabilen v prisotnosti kisika ali svetlobe, pojasnjuje Ferruzzi.

"Sadje in zelenjavo temeljito operite in sperite pod hladno tekočo vodo. Operite tudi predpakirano zelenjavo, da zmanjšate bakterijsko kontaminacijo. Jejte varno."

Manj kisika, lepša barva

Pakiranje zelenjave v vrečke pogosto vključuje postopek, znan kot pakiranje v modificirani atmosferi. Količina kisika, ki običajno obstaja v ozračju, se v vrečki zmanjša in nadomesti z inertnim plinom, kot je dušik. V bistvu je na voljo manj kisika za reakcijo s hranili. "To lahko izboljša ohranjanje barve najbolj oksidativno občutljivih hranil, kot so vitamin C, folat in beta-karoten," je dejal Ferruzzi.

Glavno gonilo tega procesa je preprečevanje vizualnih sprememb, kot sta porjavitev ali venenje, čeprav se izguba hranil običajno pojavi hkrati. Bistvo je, da "pakiranje lahko pomaga, da solata zdrži dlje," je dejal Ferruzzi.

Raziskave o tej vrsti embalaže so pokazale pozitivne rezultate. V eni študiji je embalaža s spremenjeno atmosfero v špinači pomagala ohraniti vitamin C, medtem ko so druge raziskave pokazale zadrževanje hranil v podobno pakiranem ohrovtu in drugih solatah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.