D. D. | 1. 10. 2023, 19:00

Otroštvo na telefonih: najstniki vsak dan prejmejo tudi do 5000 obvestil (poglejte, kako to vpliva na njihove možgane)

Profimedia

Strokovnjaki so nad rezultati nove raziskave zelo zaskrbljeni. 

Nedavna raziskava je razkrila, da povprečen otrok na svoj telefon skoraj vsak dan prejme gromozansko število obvestil. Raziskovalci so dober teden dni spremljali uporabo pametnih telefonov pri otrocih, starih od 11 do 17 let, pri tem pa ugotovili, da je vsak od njih skoraj vsak dan prejel po 237 obvestil. Nekateri so prejeli tudi do 5000 obvestil v 24 urah. Od tega se je približno 25 odstotkov obvestil pojavilo tekom dneva, pet odstotkov pa ponoči. 

"To je nenehno brenčanje," je dejal Jim Steyer, ustanovitelj in izvršni direktor Common Sense Media in eden izmed avtorjev študije.

"Nenehno so prisiljeni socialno odgovarjati svojim prijateljem na Snapchatu ali TikToku oziroma na drugih aplikacijah," je dejal Steyer. "To je prevladujoč dejavnik v vseh njihovih osebnih življenjih," še meni.

Da so ugotovitve zaskrbljujoče, meni tudi dr. Benjamin Maxwell, začasni direktor otroške in mladostniške psihiatrije v otroški bolnišnici Rady v San Diegu. "Takšno 'zelo stimulativno okolje' lahko vpliva na otrokovo kognitivno sposobnost, razpon pozornosti in spomin v času, ko se njihovi možgani še razvijajo," pravi.

otrok, telefon

V raziskavi sodelovalo več kot 200 otrok

Raziskava je potekala tako, da je vseh 203 udeležencev na svoj telefon namestilo za to namenjeno aplikacijo Chronicle, ki je devet dni spremljala njihovo uporabo pametnega telefona. Aplikacija je vse dni tiho delovala v ozadju in beležila informacije o delovanju aplikacij. Aplikacije družbenih medijev, ki so jih spremljali v raziskavi, so vključevale TikTok, Snapchat, Facebook, Instagram in Discord, navaja BBC News.

Glede na rezultate je bilo kar 59 odstotkov otrok na spletu od polnoči do 5. ure zjutraj, medtem ko so se nekateri ukvarjali z družbenimi mediji, pa so mnogi poslušali glasbo, da bi se umirili in zaspali. Velika večina otrok, in sicer 97 odstotkov, je telefone uporabljala med poukom. "Še preden gredo zjutraj na stranišče, že brskajo po telefonu," je dejal Steyer.

"To odpira nekaj vprašanj o tem, kako lahko šole sodelujejo z mladimi in jim pomagajo imeti določen nadzor nad uporabo telefona," je povedala glavna raziskovalka in avtorica poročila dr. Jenny Radesky.

"Mnogi otroci so povedali, da so med šolskim dnem uporabljali svoje telefone za komunikacijo s starši. Drugi so poročali, da jim je čas na njihovih telefonih omogočil, da se odklopijo, ko njihovi možgani potrebujejo počitek," je dejala Jenny Radesky. "Šola se zdi težka in stresna za veliko otrok. Telefon je eden od načinov, da se možgani spočijejo."

Večina otrok naj bi se zavedala, da jih pametni telefoni motijo pri normalnem funkcioniranju in se trudijo nadzorovati njihovo uporabo. Raziskovalci pravijo, da razumejo, da so platforme za mlade zelo privlačne in za tako zaskrbljujoče rezultate raziskave krivijo poslovni model platform. "Njihov cilj je, da vas obdržijo na platformi, da vam lahko prodajajo oglase. To je res oboroževalna tekma za vašo pozornost," meni Steyer.

Profimedia

Študija odpira številna vprašanja

NBC News je za mnenje o najnovejši raziskavi povprašal tri podjetja, ki imajo v lasti najbolj priljubljene družbene medije. TikTok je dejal, da določa 60-minutno dnevno omejitev časa pred zaslonom za najstniške račune in onemogoča pošiljanje obvestil ponoči. Prav tako je starše opozoril na orodja, s katerimi lahko omejujejo in nadzirajo otrokov čas na družbenem omrežju. Na isto vprašanje je Snapchat odgovoril, da se morajo uporabniki odločiti za obvestila in lahko prilagodijo, koliko jih želijo prejemati.

Tiskovni predstavnik podjetja Meta, ki ima v lasti Facebook in Instagram, je dejal, da je podjetje "ustvarilo številna orodja, ki so posebej zasnovana za pomoč najstnikom pri omejevanju časa in minimiziranju obvestil, kot sta Quiet Mode in Take a Break na Instagramu, pa tudi funkcije nadzora, ki staršem omogočajo nastavitev načrtovanih odmorov, ko njihovi najstniki ne morejo uporabljati aplikacije."

Strokovnjaki opozarjajo, da študija odpira pomembno vprašanje o vplivu velikega števila obvestil in uporabe pametnih telefonov na razvoj mladih možganov. Po njihovem mnenju lahko - kot rečeno - vse to negativno vpliva na kognitivne sposobnosti, pozornost in spomin mladostnikov, še posebej v obdobju, ko se njihovi možgani še razvijajo.