Amanda Buhinjak | 22. 4. 2023, 07:00

Skrivna sestavina Flisarjeve jote s kislo repo je ... - zagotovo ste zanjo že slišali (preberite, kaj potrebujete za kuhanje)

Aleksandra Saša Prelesnik/fotomontaža

Nekdanji vrhunski smučarski krosist je za našo rubriko Rok uporabe skuhal jed, ki sovpada z njegovim novim produktom – Pohorsko šunko. Kot ljubitelj adrenalina tudi v kuhinji rad preizkuša nove okuse, a prisega na domače jedi, mnogokrat iz hrane, ki mu ostane v hladilniku. Pohorska šunka ni pri tem nobena izjema. Poglejte, kako se pripravi štajerska jed po Flisarjevo, saj že kmalu z vami delimo njegovo videokuharico. 

Kdo je Filip Flisar, nima smisla izgubljati besed, njegovi uspehi govorijo sami zase. V sezoni 2011/2012 se je pravzaprav začel njegov vzpon. V krosu je dosegel prvo zmago za svetovni pokal, pozneje osvojil tudi mali kristalni globus, 25. januarja 2015 je na svetovnem prvenstvu FIS v avstrijskem Kreischbergu odpeljal zmagovalni zadnji krog in osvojil zlato medaljo

Prav spomin na njegove uspehe v Kreischbergu ga je pripeljal do nove poslovne priložnosti. "Po prihodu v cilj me je novinarka presenečeno vprašala, kako mi je uspelo v zadnjih metrih proge prehiteti sotekmovalce in s tretjega mesta dobesedno skočiti na prvo. V afektu zmagoslavja sem ji lepo po domače razložil: 'Pohorske šunke so zašpanale na kuclih in to je to, ne'," je videoposnetku na Facebooku nedavno razložil Flisar, v katerem je tudi naznanil, da se je podal v mesnopredelovalno industrijo in ustvaril Pohorsko šunko. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Kariera profesionalnega smučarja ga je peljala po vsem svetu. "Ker sem bil veliko po svetu, sem veliko stvari poskusil in jih želel jesti tudi doma ... prav zato sem bil prisiljen v to, da začnem kuhati sam," je priznal za rubriko Rok uporabe na Metropolitan.si. Na ta način se je v njem razvila ljubezen do kuhe

V iskanju ravnotežja in s strastjo do kuhe se je pridružil našemu tednu brez zavržene hrane in se odločil za nas in vas pripraviti domačo joto s kislo repo, v katero je dodal tudi svojo slavno Pohorsko šunko. 

Sprva vam zaupamo, katere sestavine in recepturo je uporabil. Že kmalu pa z vami delimo VIDEO kuharico s Filipom Flisarjem, v kateri smo se pogovorili o njegovi karieri, družini in tudi o tem, kam in zakaj so izginili njegovi znameniti brki, po katerih so ga mnogi prepoznali. 

Jota s kislo repo in Pohorsko šunko izpod rok Filipa Flisarja

Za kuharjevo domačo štajersko jed boste potrebovali: 

  • 500 gramov kisle repe,
  • 300 gramov rjavega fižola,
  • 300 gramov krompirja,
  • 300 gramov Pohorske šunke,
  • 3 čebule,
  • 6 strokov česna,
  • 2 žlici svinjske masti,
  • 1 žlica ocvirkov,
  • 1 čajna žlička sladke mlete paprike,
  • sol, poper in lovorjeve liste.
Aleksandra Saša Prelesnik

"Na svinjski masti počasi prepražimo čebulo, ki ji dodamo nekaj vode, da se razkuha v pasto. Temu dodamo narezan krompir, lovorjeve liste in Pohorsko šunko ter zalijemo z vodo tako, da so sestavine pod vodo. Kuhamo 20 minut, da se krompir malo skuha. Nato dodamo kislo repo in fižol ter zalijemo s toliko vode, da je ponovno vse prekrito z vodo. Dodamo nekaj zrn črnega popra ter kuhamo 30 minut." 

Aleksandra Saša Prelesnik

"V ločeni posodi segrejemo in stopimo svinjsko mast z ocvirki in dodamo nasekljan česen, ugasnemo ter dodamo mleto rdečo papriko. Ugasnemo zato, da paprike ne prežgemo, ker bo grenka. Vse stresemo v joto ter povremo nadaljnjih 15 minut - pa dober tek!" 

VIDEO kuharico Filipa Flisarja z vami delimo že danes ob 20. uri - pripravite si sestavine in uživajte v pogovoru. Flisar vam bo med kuho zaupal tudi nekaj skrivnosti, na katere morda ne bi bili pozorni.