A. Ko. | 18. 9. 2022, 10:00

Britanski kraljevi kuhar razkril strogo dieto korgijev in še eno skrivnost

Profimedia
Britanski kraljevi kuhar razkril strogo dieto korgijev in še eno skrivnost (foto: Profimedia)

Darren McGrady, ki je enajst let preživel v dvorni kuhinji, pravi, da je bilo kuhanje za kraljico enostavno, v primerjavi s kuhanjem za njene korgije. 

Pokukali smo v svet kraljevih korgijev, o življenju katerih sicer kraljica ni nikoli govorila v javnosti. Jasno je bilo, da so psi del njene družine in kot take jih je tudi obravnavala.

Več kot trideset psov (večinoma korgijev in dorgijev), kolikor se jih je zvrstilo na britanskem dvoru, ni nikoli videlo briketov ali kakšne druge že vnaprej pripravljene hrane.

Zanje so vsak dan kuhali kraljevi kuharji, hrana je bila sveža, večinoma tudi sveže ulovljena.

Korgiji so imeli zelo strogo dieto. Podrobnosti  je britanskim medijem zaupal nekdanji kraljevi kuhar Darren McGrady, ki je to delo opravljal kar 11 let.

ʺKo sem delal v palači, smo zares imeli kraljevi menu za pse. Vsak mesec ga je napisala in nam ga v kuhinjo poslala gospa Fennick, ki je skrbela za pse v Sandringhamu. En dan so psi jedli govedino, nato piščanca, ovčetino, zajca in tako naprej,ʺ je povedal.

Meso so vedno dobili sveže, nato so ga sesekljali majhne koščke, poširali in znova sekljali. Princa William in Harry sta zanje pogosto na posestvu Windsor streljala zajce. Občasno so v dieto dodali zelje ali riž, točno tako, kako je pisalo na jedilniku.

Vsak dan je točno ob isti uri, okoli dveh ali treh popoldne, po hrano prišel kraljevi postrešček in jo odnesel v zgornje nadstropje k psom. Vsak izmed njih je imel točno določeno svojo skledo za hranjenje.

Darren pa si je v svojem pripovedovanju drznil razkriti tudi to, da kraljevi kuharji korgijev v resnici niso marali. ʺSo mali zlobni psi, ki so se pogosto tepli s psi matere kraljice ali princese Anne. Na Sandringhamu so psi pogosti prišli v kuhinjo. Pomislil sem, naj gredo s poti, ali pa bom kakšnega dal v pečico,ʺ je bil konkreten – malo tudi humoren - Darren.

Profimedia

Ljubši od corgijev so mu bili dorgiji, ki so po njegovem opažanju malo bolj umirjeni in prijazni. Poseben odnos je imel z enim izmed njih, Chipperjem, ki je vedno na skrivaj dobil kakšen priboljšek, ko je zataval v kuhinjo. Sicer pa, kot je še razkril Darren, so imeli vsi zelo radi lovske pse, predvsem črnega labradorca Widgeona, ki je pripadal princu Williamu.     

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.