A. Ko. | 10. 5. 2023, 17:01

Če najdete ptičjega mladička, se ne prepustite čustvom: veste, kaj morate narediti?

Profimedia

Pomlad je v zraku, vse cveti in diši in tudi prvi ptički skušajo odleteti iz gnezd. Ker se še učijo, marsikateri pristane na tleh. A to ne pomeni, da so pogubljeni ali zapuščeni.  

V teh je bolj kot sicer pomembno, da imate pod nadzorom svoje pse in mačke. Nebogljen ptiček na tleh bo zanje izredno zanimiv in takšna srečanje se skoraj nikoli ne končajo srečno za nič hudega slutečo ptico. Toda kaj storiti, ko zagledamo ta prizor?

Profimedia

Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) svetujejo, da ne storite nič. Ptičjega mladiča pustite pri miru, se ga ne dotikajte in ga ne prenašajte. "V večini primerov mladiči niso zapuščeni in potrebni pomoči. Najbolje je, da mladiča pustimo, kjer je in se čim prej umaknemo, da bodo lahko starši nemoteno naprej skrbeli zanj," so zapisali v omenjenem društvu. V pomoč naj bo tudi spodnja grafika.

Nikoli, prav zares nikoli, mladička ne smete odnesti domov. Če se zdi poškodovan, pokličite lokalno veterinarsko ambulanto ali azil za prostoživeče živali, kjer vam bodo dali dodatna navodila. Na DOPPS premik mladička na varnejše mesto svetujejo samo v primeru, ko je ogrožen: "Če ga ogrožajo plenilci, ga postavimo na varnejše mesto (grm, drevo, živa meja, balkon, okenska polica). Pomembno je, da je to mesto v bližini in dostopno staršem, ki skrbijo za mladiča."

 

Profimedia

Največji plenilci za ptiče so mačke. Celo tako veliki, da so nekatere vrste ptičev zaradi njih že na poti k ogroženosti. Številni so mnenja, da je domača mačka invazivna tujeroda vrsta, na ta seznam jo je uvrstila celo poljska akademija znanosti.

Odločitev je naletela na velik odziv, toda samo na Poljskem mačke na leto ubijejo 140 milijonov ptic.

Prav tako odmevna pa je bila lani odločitev nemškega mesta Walldorf, ki je za kar tri leta od aprila do avgusta prepovedala izhod vsem mačkam. Kazen za kršitev je 500 evrov. Razlog? Zaščita redkega škrjančka, ki gnezdi na tleh in je zato pogosta žrtev mačk.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.