A. Ko. | 1. 6. 2022, 09:02

ZATO so domače mačke velika grožnja celotnemu ekosistemu

Profimedia

Ste vedeli, da je vaša mačja razvajenka v resnici z okoljevarstvenega vidika prava grožnja? Zaradi njih je tik pred izumrtjem kar nekaj vrst drugih živali.

Sliši se skoraj neverjetno, ko jo gledate, kako se lenobno razteguje na kavču in prede. A mačke spadajo med plenilce. Ko jih spustite na prosto, bodo – naj bodo še tako site – počele prav to. Tiste, ki pa že tako ali tako živijo na prostem, pa plenijo vsak dan.

Tega se večina ljudi ne zaveda, kar je v nedavnem pogovoru izpostavil tudi oskrbnik horjulskega zavetišča Jurij Juhant. ''Saj je samo ena mačka," pravi Jurij, da pogosto rečejo ljudje. ''Pa ena sosedova in od naslednjega soseda, pa se jih nabere,'' je slikovit Juhant. Osveščenost na področju pomena kastracije in sterilizacije mačk pri nas pa raste zelo, zelo počasi.

Mačke, ki se svobodno razmnožujejo naokoli poskrbijo za še več in več mačk, razsežnost problema pa je vedno večja.

Sterilizacija in kastracija sta torej pomembni tudi z okoljevarstvenega vidika, če pustimo ob strani življenje in trpljenje nebogljenih mačjih mladičev.

Poleg omenjenega je treba poskrbeti, da je vaša mačka zunaj pod nadzorom, v ograjenem vrtu. Prav zaradi tega so nekateri svojo mačko zunaj pričeli sprehajati kar na povodcu. Vse to pa bo vašo mačko zavarovalo tudi pred zunanjimi nevarnostmi, kot je promet.

''Z okoljevarstvenega vidika so zunanje mačke velik problem in grožnja celotnemu ekosistemu. Mačke so odlični predatorji, ki letno pobijejo milijarde živali in so odgovorne za izumrtje številnih živalskih vrst - sesalcev, ptičev, plazilcev, dvoživk, insektov.''

Tako pravijo na portalu Pes moj prijatelj.

Po zadnjih podatkih domače mačke v ZDA uplenijo 2,4 milijarde ptic na leto in več kot 12 milijard malih sesalcev!  

V nemškem mestu so prav zaradi zaščite ene vrste ptice, ki gnezdi na tleh pred kratkim sprejeli precej ekstremen ukrep, s čimer se veliko živalovarstvenikov sicer ne strinja. Zunanji izhod so v času gnezdenja prepovedali vsem mačkam v delu mesta Walldorf.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.