A. Ko. | 24. 5. 2023, 12:25

Če se male mucke prehitro loči od mame, so lahko hude posledice

Profimedia

Poplavi mačjih mladičev iz neželenih legel vsako leto sledi poplava njihovih oglasov na vseh mogočih kanalih. Pomembno je, da se mačji mladiči od mame ne ločijo prehitro. 

Medtem ko se nekateri neželenih legel znebijo na najbolj krute načine (kakšen človek takole odvrže mačje mladiče?), pa jih drugi skušajo zelo hitro, prehitro oddati. Marsikdaj lahko zasledimo oglas v stilu, da nekdo oddaja mačje mladiče, ki že sami jedo. Strokovnjaki poudarjajo, da muce začnejo jesti veliko preden so pripravljene in zrele za ločitev od matere.

Ko se muce skotijo, so prvi mesec skoraj povsem nebogljene.

"Pri približno treh do štirih tednih starosti se bodo ti nebogljeni mucki začeli spreminjati v male kosmate navihance. V naslednjih dveh mesecih bodo fizično zelo napredovali: do konca se bo razvil voh, tudi vid in sluh bosta čedalje boljša, zrastli bodo mlečni zobki in iz materinega mleka bodo počasi prešli na mokro hrano," razvoj opisujejo na spletni strani Društva za zaščito živali Novo mesto.

Največji razvoj mlade muce doživljajo okoli tretjega meseca starosti. Takrat se razvijajo motorično in socialno in takrat se kreirajo tudi navade (uporaba stranišča, pitje, hranjenje), ki jih bodo spremljale skozi življenje. "Zgodnja socializacija je zelo pomembna za zdrav razvoj mladička, prezgodnja ločitev od sorojencev in mame pa lahko pogosto prinese nemalo težav. Sčasoma se pojavijo razne vedenjske motnje, tudi kasneje v odrasli dobi. Take muce včasih ne znajo dobro uporabljati stranišča, piti vode ali celo jesti določene vrste hrane, npr. briketov," poudarjajo v omenjenem društvu. Dodali so, da take muce lahko tudi preveč grizejo ali praskajo, saj se mej niso mogle naučiti ob igri s sorejenci. 

Profimedia

Zaradi slabe zgodnje socializacije so muce vse življenje lahko zelo boječe, nesamozavestne. Tudi zakon določa, da se prva ločitev mame od mladičev lahko zgodi pri 12 tednih, strokovnjaki pa raje priporočajo še kakšen teden več. Ker je izjemno veliko neželenih legel, pa na tem mestu še nasvet - edina preventiva, da vaša mačka domov ne pride breja, je sterilizacija ali kastracija

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.