A. Ko. | 7. 5. 2023, 18:00

Prizor, ki stre srce: kakšen človek takole odvrže mačje mladičke?

Profimedia

Kljub vsemu trudu društev in zavetišč, osveščanju, finančni pomoči pri sterilizacijah in kastracijah, se vsako leto vedno in znova dogajajo prizori, ki jih človek težko razume. 

Komu pride na misel mačje mladičke zapakirati v kartonsko škatlo in jih odvreči sredi polja? Prav to se je zgodilo na območju Pomurja, posredovalo je Društvo za zaščito živali Pomurje. "Poleg vse pomoči, ki jo nudimo pri sterilizacijah in kastracijah, pa še vedno tole …," so skrušeno zapisali ob nazorni fotografiji. Iz nje je razvidno tudi, da dva izmed mladičkov nista preživela. Ostali so že v oskrbi. 

Sterilizacija in kastracija sta zares edina rešitev, da do tovrstnih neželenih legel ne bo več prihajalo. Ob tem, da skozi vse leto tečejo različne akcije, ki ta posega subvencionirajo, je zares nerazumljivo, zakaj se nekdo za to ne odloči. Pred časom smo že pisali o tem, da je izgovor v smislu 'sterilizacija mačke je predraga' najslabši izmed vseh. Zakaj? V Društvu za zaščito živali Arja so pred časom opozorili, da bi morali v primeru, da se vam enkratni strošek kastracije oz. sterilizacije (od 50 do 80 evrov) zdi previsok, razmisliti o tem, ali ste primerni za lastnika mačke. Kajti imeti mačko s seboj prinaša določeno finančno obremenitev, ki močno presega enkratni znesek omenjenih posegov.

 

Profimedia

"Mačke se gonijo trikrat ali štirikrat letno, ciklus traja 6 do 7 dni. Če se samica ne spari, se lahko gonitev kar nadaljuje v naslednjo. Samci zavohajo samico tudi do 3 km daleč in naredijo vse, da pridejo do nje. Če niso kastrirani, se namreč gonijo vsakič, ko zavohajo gonečo se samico. Zelo težko je parjenje fizično preprečiti," so zapisali na spletni strani zavetišča Horjul.

Ob tem so med drugim poudarili tudi, da se na ta način tudi prepreči spolno prenosljive bolezni, ki pri mačkah niso nedolžne.

"Mačji aids je neozdravljivo virusno obolenje, proti kateremu ni cepiva. Virus ni prenosljiv na človeka, a za mačke je usoden. Levkozo prav tako povzroča virus, vendar mačko lahko zaščitimo s cepljenjem. Levkoza in mačji aids se prenašata s parjenjem, pretepi, morda pa tudi z bivanjem v istih prostorih."

Jurij Juhant iz Zavetišča Horjul nam je pred časom v pogovoru dejal, da število zapuščenih mačk vsako leto od maja naprej samo narašča: "To je psihično utrujajoče. Ne gre za eno ali dve mački, nove kar prihajajo in prihajajo." 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.