A. Ko. | 20. 4. 2023, 13:03

Glede velikega odstrela medvedov sta se srečala Golob in Brežan – kaj sta se dogovorila?

Profimedia

Odločba ministrstva, da bodo v Sloveniji odstrelili 230 rjavih medvedov, je pred dnevi završala v javnosti. Premier Golob je sprva pozval k zamrznitvi odločbe, po srečanju z Brežanom pa … 

Sredi aprila je minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan na novinarski konferenci javnost seznanil z odločbo o velikem odstrelu medvedov. Pravzaprav največjim do zdaj, ko bi s sedanjih 1100 medvedov njihovo populacijo želeli zmanjšati na okoli 800 (lov že poteka).

Kot je povedal minister, druge rešitve ni.

Dovoljenje je bilo, kot je dejal minister, izdano z namenom preprečevanje škode in zagotavljanja varnosti (v Italiji odmeva napad medveda, ki je usodno poškodoval tekača). Na novico so se odzvale številne živalovarstvene organizacije, ki so tako 'rešitev' močno obsodile.

Profimedia

Novici je čez nekaj dni sledila nova, in sicer je premier Golob ministra Brežana pozval, naj zamrzne dovoljenje oz. odstrel. Namen tega naj bi bil, da bi vlada še enkrat proučila (ne)ustreznost odločitve.

Potem pa spet preobrat, ko sta se ob robu interpelacije vlade, ki je potekala v parlamentu, Golob in Brežan srečala in se o tej temi pogovorila.

Tam je, kot so sporočili z ministrstva, minister premierju pojasnil argumente za odstrel medvedov, hkrati pa so sporočili, da bodo maja organizirali posvet na temo problematike upravljanja z zvermi v prihodnosti.

Kaj pa bo z napovedanim odstrelom? Ta se že izvaja in se bo nadaljeval, kot je bilo prvotno določeno, kot so sporočili z ministrstva, odločba ostaja v veljavi. Organizacije so razočarane, da so namesto razveljavitve odstrela dobile samo obljube, hkrati pa vlado držijo za besedo, da se bo javna razprava odvila čim prej.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.