Uredništvo | 30. 10. 2023, 08:48

Kaj pomeni, če vas mačka ugrizne?

Profimedia

Se je tudi vam že zgodilo, da vas je mačka kar tako, mimogrede ugriznila? S takim početjem vam nekaj sporoča. Preberite, kaj. 

Najsi še tako poznate vašo mačko, vas sem in tja povsem preseneti. Včasih marsikoga tudi šokira z ugrizom. Verjeli ali ne, to sploh ni tako osamljeno vedenje in za njim se skrivajo številne razlage strokovnjakov. Najverjetnejša je, da mačka potrebuje vašo pozornost. Ko se zgodi, da vas ugrizne, nikar ne reagirajte agresivno, pač pa jo vzemite v naročje in pocrkljajte. Morda je pozornost iskala že preden je ugriznila, pa je niste opazili in se je zato zatekla k skrajnemu ukrepu.

Profimedia

Mačka lahko nežno ugrizne tudi tedaj, ko je lačna in vam s tem nakaže, da ji vendar že napolnite posodico s hrano. Če pa mačka pogosto grize, je mogoče da zato, ker ne ve, da se tega ne dela. To je pogosto pri zapuščenih mačkah, ki niso odraščale v leglu. Tam se namreč mačke med seboj naučijo "pravil igre" - da se tega ne dela. Karkoli se že skriva za grizenjem pri vaši mački - dobro je, da jo tega vedenja odvadite. Prav vsaka mačka, ne glede na starost, se lahko nauči česa novega

Profimedia

Mačke pa ugriznejo lahko tudi takrat, ko so pod stresom. A ugriz se pojavi nazadnje, vedno vam prej mačka svoje počutje sporoča, le dobro jo morate opazovati. Zelo zgovorni so položaji mačjega repa, veliko pa o počutju mačke pove tudi položaj spanja. Dobro razumevanje (veste, kateri so predmeti, ki se jih mačke na smrt bojijo?) vaše mačje ljubljenke je ključno za prijetno sobivanje in za dobro počutje tako vas kot mačke. 

Novo na Metroplay: Nastja Gabor o materinstvu, dojemanju ljudi in novih projektih