A. Ko. | 3. 5. 2023, 12:55

'Napaka' enega kmeta povzročila pogin prek deset milijonov čebel (VIDEO)

Profimedia

Iz hrvaškega Medžimurja, ki mu pravijo tudi zeleni vrt Hrvaške, poročajo o vnovičnem masovnem poginu čebel. Čebelarji za pomoč prosijo državo, takega pomora ne pomnijo. Kaj se je zgodilo? 

Izjemno žalostni so prizori, ki prikazujejo hrvaške čebelarje na robu joka, kako z lopatami pobirajo mrtve čebele, katerim posvečajo vse svoje življenje. "Po moji oceni je poginilo okoli 60.000 čebel. Praktično začenjam znova. Finančno škodo ocenjujem na okoli 20.000 evrov," je povedal medžimurski čebelar Dražen Bogdan. In ni edini, vsega skupaj je poginilo prek 10 milijonov čebel, nekateri poročajo celo o 16 milijonih.

Razlog za pogin je tak kot vedno. A če gre običajno za gnojenje s prepovedanimi pesticidi, je šlo tokrat za gnojenje oljne ogrščice z dovoljenimi sredstvi, toda čas je bil napačen. Kmetom je to kulturo dovoljeno škropiti pred cvetenjem, on pa se je lotil škropljenja med samim razcvetom, deset dni po še dovoljenem 'odprtem oknu'.

Številne priče so videle kmeta pri dejanju, kar je znano tudi inšpektoratu, ki zadevo že preiskuje.

 V zadnjih letih je to že tretji večji pogin čebel na tem delu Hrvaške. Poleti 2020 so razglasili naravno katastrofo, ko je približno 20 čebelarjev izgubilo okoli 600 panjev s približno 50 milijoni čebel. Tedanja analiza je razkrila sledi pesticidov, kmetje pa so takrat sumili kmete, ki so s pesticidi tretirali svoje njive krompirja. Lanskega aprila pa so poročali o 'najtežjem dnevu' v življenju medjimurskih čebelarjev, ko je bilo ubitih prek 17 milijonov čebel!

Profimedia

Tovrstne katastrofe ne prizadenejo samo čebelarjev, pač pa prav vse prebivalce. Od čebel je odvisna vsaka tretja žlica hrane na svetu in so najpomembnejše živo bitje na tem svetu. In prav vsi jim lahko pomagamo, da bodo lahko še naprej opravljale svoje poslanstvo. Kako? Na primer tako, da sadimo medovite rastline in da ne pretiravamo s košnjo ter kakšno zaplato trave pustimo samo zanje, kot pogrnjeno mizo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.