A. Ko. | 15. 4. 2023, 09:42

Zdaj je čas, da pomagamo čebelam in to povsem enostavno

Profimedia

Pomladni meseci naj bi čebelam ponudili ogromno hrane, žal pa v zadnjih letih ni več tako. Za to je v veliki meri kriv tudi človek. Ne samo čebelarji – prav vsi imamo moč, da jim pomagamo. 

Kako lahko pomaga vsak izmed nas? S pozno košnjo. To je povsem preprost ukrep, ki vam ne bo zmanjšal kakovosti življenja, čebele pa se bodo lahko na vaši zelenici najedle. Prav tako pa bo pozna košnja v okolico vašega doma poleg opraševalcev vrnila raznolikost rastlin. To je zelo pomembno tudi za obstoj človeka, saj je vsaka tretja žlica hrane na svetu odvisna od čebel.

ʺZa opraševalce bomo naredili veliko, če zelenice in travnike (ali njihove dele) pustimo nepokošene, dokler medovite rastline na njih ne odcvetijo. Pisani cvetovi bodo privabljali opraševalce in bodo tudi na videz bolj zanimivi kot redno košena trava, za katero bi lahko rekli, da gre za zeleno puščavo, brez življenjaje zapisal strokovnjak Simon Golob na lukovica.si. V zadnjih letih tovrstno prakso z različnimi akcijami spodbujajo tudi nekatera mesta.

Profimedia

Golob v omenjenem članku dodaja, da 'pogrnjeno mizo za opraševalce'  lahko pripravimo tudi s setvijo in sajenjem različnih medovitih rastlin v vrtove in okolico doma. Mednje spadajo spomladanska resa, dobra misel, ajda, materina dušica, žajbelj, travniške kadulje, lipa, sadno drevje, sončnice, ameriški slamnik, plahtica in mnoge druge.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.