Uredništvo | 10. 2. 2024, 16:07

Neverjeten vpliv pasje ali mačje družbe na razvoj demence pri človeku

Profimedia

Da ljubljenček zelo blagodejno vpliva na človeka, ni nič novega. A znanstveniki so potrdili, da ima njihova družba tudi precejšen vpliv na tveganje za razvoj demence.   

Pisali smo že o tem, kako zelo sta povezana božanje psa in počutje človeka. Prav tako je jasno, da vsakodnevni sprehodi, v katere nas prisilijo naši ljubljenčki (tudi mačke lahko sprehajate na povodcu), zelo dobro vplivajo na naše fizično zdravje.

Njihova brezpogojna ljubezen, predanost in zaupanje so dobra podpora psihičnemu zdravju. Ste vedeli, kakšen učinek ima na vaše zdravje samo 5 minut crkljanja s psom na dan? 

Vsemu omenjenemu se je pridružila še ena znanstvena raziskava z zelo presunljivimi rezultati. Proučevala je vpliv pasje in mačje družbe na tveganje za razvoj demence pri človeku, predvsem pri posameznikih, ki so stari nad 50 let. Prav takšne so vključili v raziskavo, ki je zajela kar 7945 sodelujočih

Pasja družba je odlična za preganjanje osamljenosti, ki pesti mnoge starejše posameznike.

Pasja družba je odlična za preganjanje osamljenosti, ki pesti mnoge starejše posameznike.

Profimedia

Znanstvenikom je uspelo dokazati, da družba ljubljenčka zmanjšuje tveganje za izgubo spomina in kognitivnih sposobnosti pri tistih, ki živijo sami. Zmanjšuje tudi osamljenost, ki pa je močan faktor tveganja za razvoj demence.

Skrb za ljubljenčka daje starejšim občutek, da so pomembni, prav tako jim to daje v življenju fokus in nekaj, česar se vsak dan znova veselijo. Ljubljenček poskrbi tudi, da starejši ohranjajo rutino in da ostajajo aktivni v vseh pogledih. 

Velikokrat je ljubljenček vez za nove socialne interakcije, ki se zgodijo na primer med sprehodom. Nenazadnje pa ljubljenček zelo vpliva na hormone sreče in če vse omenjeno seštejemo, je povsem jasno, kako blagodejno vplivajo na zdravje človeka.