A. Ko. | 4. 10. 2022, 19:05

Norveški otok, kjer so mačke absolutno prepovedane (razen ene prav posebne)

Profimedia/fotomontaža

Norveško otočje Svalbard je posebno iz več vidikov, prav zato je v zadnjih letih postalo izjemna turistična atrakcija. Tam med drugim ne boste videli ene same mačke. 

Svalbard, norveški arhipelag v Arktičnem oceanu, pozna le en letni čas – zimo. Uradno so trije (od mile do hude mize), temperature pa se v višku poletja ne dvignejo nad 7 stopinj Celzija. Vrsta zanimivosti je naredila arhipelag in tamkajšnje mesto Longyearbyen z 2000 prebivalci privlačno za turiste.

Tam so denimo severni medvedi del vsakdana, medtem ko so mačke prepovedane.

Mačke na Svalbardu niso prepovedane od nekdaj. Norveške oblasti so to precej radikalno odločitev sprejele leta 1992, ko so ugotovili, da so mačke dovzetne za okužbe, ki jih nanje prenašajo lisice in podgane (steklina, vrsta trakulje …) in posledično bi to lahko ogrozilo tamkajšnje prebivalce.

Zanimivo je, da podgane niso naravne prebivalke tega območja, pač pa so prišle s tovornimi ladjami in se na ekstremne razmere nenormalno hitro in dobro prilagodile.

Še večji in glavni razlog, da so mačke prepovedali, pa je, da so mačke plenilke, ki bi lahko ogrozile tamkajšnji ekosistem, predvsem pa ptice.

Da so mačke grožnja ekosistemu, dokazuje vedno več znanstvenih raziskav, kar seveda sproža burne odzive. Podobne ukrepe (manj drastične) sprejemajo tudi v precej manj občutljivih delih sveta, denimo lani so se za to odločili v Nemčiji.

Pred uvedbo tega zakona so bile na otočju Svalbard mačke precej priljubljene, od tedaj pa ni videti nobene. Ali pač. Bila je ena s prav posebno zgodbo, imenovala se je Kesha in je na žalost lani preminula, stara 14 let.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dmitrii “Mitya” Kiselev (@mitya_s_polar_curiosity_shop)

Živela je na tamkajšnjem otoku Spitsbergen v nekdaj rudarskem mestu Barentsburg. Mesto danes izgleda kot puščava, ostalo je le še nekaj 100 prebivalcev. Nihče ne ve natančno, kdaj je Kesha prišla na otok.

Znano je le, da je prišla skupaj z Rusi in da je bila označena za lisico, da so lahko pretentali zakon.

Razen lepega rdečkastega kožuha pa v resnici Kesha z lisico ni imela prav nič skupnega. Norveške oblasti se vanjo nikoli niso vtikale in tako je lahko mirno, kljub strogi prepovedi, živela na Svalbardu.

In to kar zunaj, saj naj bi oboževala svobodo, ko ji je bilo dovolj mraza, pa je bila vedno dobrodošla pri enem izmed prebivalcev. Novica o Keshini smrti se je hitro razširila po spletu. Odslej bodo verjetno norveške oblasti bolj previdne, ko bodo na otočje spuščale 'uvožene lisice'. 

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret