A. Ko. | 30. 6. 2022, 19:10

O čem sanjajo psi?

Profimedia

Gotovo ste ga že kdaj opazili, kako med spanjem trza ali celo premika tačke tako, kakor da bi tekel. Res je - psi sanjajo. In strokovnjaki so ugotovili tudi to, o čem sanjajo. 

Da pes sanja, boste spoznali po precej očitnih znakih med spanjem:

  • Oči se pod vekami živahno premikajo.
  • Pes spušča zvoke (cvili, nežno renči …).
  • Premika tačke, kakor da bi tekel in z njimi trza.

Pasje sanje so še vedno misterij, kljub temu pa na podlagi pasjega obnašanja v spanju lahko približno določite, o čem sanja vaš pes. Morda s premikanjem tačk v parku teče za frizbijem ali pa s svojimi zvoki sporoča, da sanja o najbolj slastnem obroku.

Strokovnjaki pravijo, da skoraj zagotovo lahko trdijo, da psi sanjajo o stvareh, ki so jih doživeli.

''Ni zagotovo, toda predvidevamo, da psi sanjajo podobno, kot ljudje. Morda podoživljajo trenutke preživetega dne ali pa sanjajo o njihovi najljubši aktivnosti.''

Tako je za Country Living povedal Adem Fehmi, strokovnjak za vedenje psov.

Dodal je, da je treba psa med sanjanjem pustiti pri miru in ga ne motiti. Če se vam zdi, da so sanje prehude, pa ga prebudite s popolnoma nežnim in mirnim glasom, pri tem naj ima pes dovolj prostora. Tudi pes, kot človek, lahko doživi šok med nenadnim prebujanjem.

Pa še ena zanimivost: količina pasjih sanj je odvisna od velikosti psa.

Majhni psi in mladički sanjajo kratke in zelo pogoste sanje (vsakih 10 minut sanjajo po 60 sekund). Večji psi ne sanjajo tako pogosto, a njihove sanje so daljše (5 minut sanj in nato sledi ura spanja brez sanj).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.