A. Ko. | 11. 8. 2022, 18:32

Od kod potreba, da meduze iz morja vlačimo na obale?

Profimedia
Od kod potreba, da meduze iz morja vlačimo na obale? (foto: Profimedia)

Letos se še posebej veliko osvešča o tem, da morje pripada morskim bitjem in da ni sprejemljivo, da se jih – za otroško ali odraslo zabavo – odvzema iz naravnega okolja. So vse pobude naletele na gluha ušesa? 

Le kratek sprehod kjerkoli po jadranski obali je potreben, pa boste zagotovo opazili celo razstavo ježkov, morskih zvezd, polžkov in meduz. Sploh slednje so po mnenju nekaterih tako nevarne, da jih je treba umikati iz morja.

A resnica je taka, da le malo meduz v našem morju hudo opeče, povečini gre za povsem nenevarne meduze, katerih ožiga velikokrat niti opazili ne boste.  

Med tiste, ki kopalce pogosto (vizualno) 'ogrožajo' so t.i. morska pljuča (Rhizostoma pulmo). Gre za zares velike klobučnjake, ki (v premeru) zrastejo do okoli 40, v skrajnih primerih tudi do 90 centrimetrov. 

Izkušnjo s kopalci, ki te meduze lovijo in jemljejo iz morja, je pred kratkim delila Ninna Kozorog''Če nečesa ne poznamo, še ne pomeni, da nam škodi,'' je ob tem zapisala. 

Podrobneje o tej nenevarni meduzi so se razpisali v skupini Right2waterSlovenia+Ekologija: ''Je ogromna, veličastna, razkošna, nemočna in popolnoma neškodljiva meduza.'' In še:

''Preden se počutite nepremagljive junake, ker ste rešili svoje otroke pred piki, jih dobro poglejte in jih pustite živeti, ker so popolnoma neškodljivi ... Morje pripada njim, nezaželeni gostje smo ljudje.''

Klobuk te meduze je prosojne belkaste barve, včasih ima pridih zelene, rožnate ali modre barve. Njihov rob je temneje obarvan, zadržujejo se ob obali, največ jih lahko občudujete proti jeseni in pozimi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.