A. Ko. | 10. 8. 2022, 13:46

Žalostni konec za belega kita iz Sene

Profimedia

Ves svet je stiskal pesti, da bi mu po napornem, 6-urnem reševanju le uspelo. A iz Francije prihajajo žalostne novice ...

Belugi, ki je zadnji teden plaval v reki Seni in za katerega so se strokovnjaki odločili, da ga poskusijo rešiti z obsežno reševalno akcijo, ni uspelo preživeti. 

Ponoči so začeli izvajati prvo fazo obsežne reševalne akcije, ki je trajala 6 ur in vključevala 20 potapljačev ter žerjav. Šlo je za precej ambiciozen in tudi tvegan projekt.

Na žalost so se uresničile najhujše napovedi strokovnjakov. Štiri metre dolgo in 800 kilogramov težko žival so morali veterinarji uspavati. Med vožnjo do normandijske obale je že tako izjemno šibek beli kit - običajno tehtajo 1200 kilogramov, ta pa ni jedel, odkar je zaplaval v Seno - doživel dihalno stisko in ni mu bilo več pomoči. Uspavali so ga takoj po prihodu v Ouistreham.

Strokovnjaki so prepričani, da je kit že bolan in v izjemno slabem stanju zaplaval v reko. Reševanje je bilo njegova edina možnost, saj po njihovem mnenju v Seni ne bi preživel.

Kita so nameravali po prevozu prestaviti v bazen s slano vodo, kjer bi si opomogel pred izpustom v širno morje. Tega ne bo videl nikoli več.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.