A. Ko. | 10. 8. 2022, 11:33

VIDEO: Zahtevno reševanje beluge iz francoske Sene

Profimedia/fotomontaža/posnetek zaslona

Strokovnjaki so se odločili, da za belega kita ali belugo, ki že nekaj dni plava po francoski Seni, ni druge možnosti kot obsežna reševalna akcija. Prvi del je trajal kar 6 ur. 

Že nekaj dni po francoski Seni plava beli kit (beluga), ki je iz zanj bolj značilnih mrzlih arktičnih voda z neznanih razlogov zašel v toplo reko. Gre za nenavaden dogodek, ki se vendarle ni zgodil prvič. Pred dvema mesecema je v Seno zašla orka, ki je zaradi nedohranjenosti poginila.

Odkar so belugo prvič opazili, so ga imeli strokovnjaki vseskozi na očeh in spremljali njegovo stanje. Na prvi pogled so ocenili, da je precej nedohranjen in da ima težave s kožo. Najbolj pomembno je bilo, da beluga dobi dovolj hranil. Sprva ni kazalo dobro, hrano je zavračal. 

Pristojni so bili v dvomih, ali belugo pustiti v reki in mu z vitamini poskusiti spodbuditi apetit ali ga voditi nazaj na odprto morje. Sprejeli so odločitev, da bo stekla reševalna akcija. Prva faza je trajala skoraj 6 ur, pri reševanju 800-kilogramske živali je sodelovalo 20 potapljačev. Belugo so s posebno mrežo in žerjavom dvignili iz reke. 

Postavili so ga na barko, kjer ga je z vitamini oskrbelo ducat veterinarjev. V hladilniku tovornjaka ga nameravajo prepeljati na obalo. Pred izpustom bo tri dni ostal na opazovanju. Gre za zelo zahtevno in tvegano akcijo, v kateri lahko že tako šibek kit, ki je v velikem stresu, tudi pogine. O tem, kako se bo razpletlo, bomo še poročali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.