Uredništvo | 19. 9. 2023, 17:33

Orjaške pande, ki živijo v živalskih vrtovih, najverjetneje trpijo za ...

Profimedia

Vse leto so raziskovalci opazovali orjaške pande v različnih živalskih vrtovih po svetu. Tudi ponekod, kjer imajo izjemne pogoje za življenje, se pande počutijo slabo. Zakaj? 

Marsikdo meni, da se živali v ujetništvu nikoli ne morejo tako dobro počutiti kot na svobodi, v svojem naravnem okolju, in to prav gotovo drži. Toda za nekatere živali, ki so se že rodile v ujetništvu, bi bil izpust na svobodo lahko tudi usoden. Medtem ko nekje živali v ujetništvu trpijo v premajhnih kletkah, ki bi jih zlahka lahko poimenovali za mučenje vsem na očem (se spomnite žal že pokojne orke Lolite ali medveda Balooja, ki še vedno životari na romunskem smučišču?), se ponekod zares trudijo za dobrobit živali v ujetništvu. Pa se kljub temu nekatere živali ne počutijo dobro. 

Profimedia

Verjeli ali ne, razlog za to je t. i. jet lag. Vsaj tako so zaključili znanstveniki (na čelu s škotsko raziskovalko Kristino Gandia), ki so pred kratkim objavili izsledke svoje raziskave. V središče opazovanja so vključili orjaške pande. Zakaj prav te živali? Zato, ker so zelo priljubljene v živalskih vrtovih in ker jih običajno s kamerami spremljajo 24 ur na dan. Opazovali so 11 orjaških pand iz šestih različnih živalskih vrtov po svetu, prav vse so bile skotene v ujetništvu.

Profimedia

Izbrali so živalske vrtove, ki se nahajajo na različnih delih sveta, na različnih zemljepisnih širinah in posledično vsak s svojimi podnebnimi specifikami. Nekateri živalski vrtovi se nahajajo v podnebnem okolju, ki je pandam naravno, druge povsem izven njega. Ugotovili so, da sta količina dnevne svetlobe in temperatura zelo pomemben faktor pri njihovem počutju. Pande, ki živijo zunaj njihove naravne zemljepisne širine, so se izkazale bolj lenobne, manj aktivne, večkrat pa so izkazovale tudi abnormalno vedenje

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.