A. Ko. | 2. 4. 2023, 11:07

Orka Lolita že več kot 50 let živi v 'najmanjšem bazenu': bo spet plavala v širnem morju?

Profimedia

Ujeli so jo leta 1970 skupaj s šestimi drugimi orkami. V ujetništvu je preživela vse druge, in to navkljub slabim življenjskih razmeram. 

Na nedavni novinarski konferenci je floridski Miami Seaquarium sporočil javnosti novico, za katero so se živalovarstveniki borili pol stoletja. Začeli so postopke, ki bodo orko Lolito (znano pod umetniškim imenom Toki) vrnili tja, kamor spada – v širni ocean. 

Lolito so pred pol stoletja ujeli v vodah okoli Penn Cova v Washingtonu. Ko so jo vzeli iz oceana, je bila Lolita stara okoli 4 leta, danes jih šteje okoli 57.

Gre za najstarejšo orko v ujetništvu na svetu. Floridski akvarij Miami Seaquarium namerava Lolito preseliti v naslednjih 18 do 24 mesecih. Najprej v zatočišče v Pacifiku, zelo blizu mesta, kjer so jo pred več kot petdesetimi letu ujeli. 


Pred nedavnim je sicer omenjeni akvarij prevzelo podjetje The Dolphin Company, ki je Loliti preuredilo bazen, da je imela vsaj malo več prostora. Prej je bila namreč znana kot orka, ki živi v najmanjšem bazenu na svetu. Prav tako so prejšnje lastnike kritizirali, da jo premalo hranijo. Zdravje se ji je od preureditve zelo izboljšalo. Upajo pa, da bo tako ostalo, saj je to pogoj, da jo bodo izpustili.

Profimedia


Glede na vse omenjeno, so strokovnjaki presenečeni, da je Lolita skozi vsa ta leta v solidnem zdravstvenem stanju. Preživela je tudi Huga, ki je z njo živel do leta 1980, potem pa poginil zaradi možganske anevrizme. Verjetno je bila ta posledica njegove psihične stiske, zaradi katere se je nenehno z glavo zaletaval v ogrado. Prav tako ni uspelo orki Kiski, ki je bila znana kot najbolj osamljena orka na svetu in je poginila pred kratkim.


Novica o napovedani izpustitvi Lolite je zaokrožila po svetu, živalovarstvene organizacije, ki so dolga leta delale in upale za ta rezultat, praznujejo. Zdaj je na vrsti Lolita, da zdrži še ta 'prehodni čas' dovolj zdrava in pri močeh, da bo spet plavala v širnem oceanu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.