A. Ko. | 12. 3. 2023, 18:00

Poginila je Kiska, najbolj osamljena orka na svetu (pozor, srce parajoč video)

Profimedia

Bila je zadnja orka, ki je plavala po akvarijih v Kanadi, svetovno slavo pa je doživela s žalostnim posnetkom, ki je zaokrožil leta 2021. Njeno življenje so opisali kot 'tragedija za tragedijo'. 

Kisko so pri treh letih (leta 1970) odvzeli od njene družine v vodah Islandije, skupaj z orko Keiko, ki je kasneje zaslovela v filmu Free Willy. Sprva so obe, skupaj še z nekaj orkami, odpeljali v ujetništvo v akvarij na Islandiji.

Kmalu zatem je Keiko in Kisko kupil Marineland in ju prepeljal v kanadski Ontario.

Keiko je bila kasneje prodana v Mehiko, a so jo uspeli rešiti ujetništva, jo rehabilitirati in jo spustiti na svobodo. Zaradi bolezni je poginila leta 2003 v norveškem zalivu, stara 27 let.

Kiska ni imela te sreče, da bi izkusila svobodo. Vse do smrti pred nekaj dnevi je ostala v Marinelandu. V času ujetništva je skotila pet mladičkov in vsi so poginili zelo mladi. Bila je v središču številnih protestov aktivistov, ki so ji želeli svobode. Njeno življenje so opisovali kot 'tragedijo za tragedijo'.

Potem, ko je že desetletje preživela sama za ogrado je leta 2021 zaokrožil posnetek Kiske, kako se obupano zaletava ob rob bazena.

Takrat je dobila tudi žalosten naziv – najbolj osamljena orka na svetu. V popolni izolaciji je živela od leta 2010. Orke veljajo za izjemno socialna in pametna bitja, zato so številni prepričani, da je bil to njen klic na pomoč. Žal neuslišan (bo uspelo vsaj Loliti, še osamljeni orki, ki zabava množice na Floridi?)

Razloga njene smrti (stara naj bi bila okoli 47 let) niso sporočili, so pa iz omenjenega tematskega parka javili, da je bila Kiska že več tednov v slabem zdravstvenem stanju. Kanadska organizacija za zaščito živali Animal Justice zahteva preiskavo. Direktorica organnizacije Camille Labchuk je povedala, da je srce parajoče zavedanje, da Kiska nikoli ne bo občutila svobode, ki bi si jo nedvomno zaslužila. Kiska je sicer zadnja orka, ki je v Kanadi živela v ujetništvu, to so namreč z zakonom prepovedali. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.