A. Ko. | 28. 3. 2023, 12:02

Pomladne alergije pri psih: to je najpogostejši znak!

Profimedia

Veselimo se pomladi, prav nič pa pomladnih alergij. Te tarejo tudi pse in če sumite, da se vaš ljubljenček z njo sooča, ne odlašajte z obiskom veterinarja. Toda kako prepoznati alergijo?

Takrat, ko žival postane preveč občutljiva na nekatere običajne snovi iz okolice, govorimo o alergiji. Več znakov nakazuje na alergijo, najbolj pogost pa je srbenje. Pes vam ne more povedati, da ga srbi, lahko pa to pokaže s svojim vedenjem.

Lahko se praska zelo intenzivno, celo do kože, rane se v tem primeru lahko okužijo, nastanejo kraste in dlaka začne izpadati. Če torej opazite, da se vaš pes mnogo več praska kot običajno, se o tem posvetujte z vašim veterinarjem.  

ʺPoznamo več vrst alergijskih reakcij, prav gotovo pa je zgodnji tip alergijske reakcije na pik žuželke (npr. čebele ali ose) najbolj življenjsko nevaren. V primeru močne otekline mehkih tkiv v področju grla lahko nastopi zadušitev že v nekaj minutah,ʺ opozarjajo v Veterinarski kliniki Zajc & Co. 

 

Profimedia

Dodajo, da so za žival zelo nadležne tudi alergija na bolšjo slino, na sestavine hrane, na alergene v zraku. Povzročajo namreč kronično srbenje kože, praskanje in posledične infekcije.

Pri vseh omenjenih tipih alergij se znaki pokažejo zelo kmalu po tem, ko je bil pes alergenu izpostavljen.

ʺRedkejše oblike alergijskih reakcij so kontaktni dermatitis (npr.: ponikljane ovratnice, čistila,..), alergija na zdravila (npr.: penicilin ,...), alergije na pike insektov (komarji, klopi , garjevci,...) in na črevesne zajedavce so še zapisali strokovnjaki iz omenjene klinike. 

Profimedia

Pomembno je, da žival z alergijo pregleda veterinar, da se temeljito pogovorite z njim, da se alergen čimprej identificira. Alergije se namreč ne da ozdraviti, lahko pa se (vsaj v večini primerov) uspešno izognete alergenom in psu tako prihranite bolečino in neprijetno srbenje. Obstajajo pa tudi nekatera zdravila, ki lajšajo simtome.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.