A. Ko. | 31. 3. 2023, 17:17

Rekordna selitev volka, ki je bil skoten v Švici, šokirala tudi znanstvenike – kam jo je mahnil?

Profimedia

Volk z imenom M237 je svojo pot začel v švicarskem kantonu Grisons. Od lanskega junija do letošnjega marca je potoval in prišel vse do ...

M237 se je skotil leta 2021 v leglu skupaj s petimii bratci in sestricami. Junija 2022 so ga opremili z sledilno ovratnico, ki so jo sneli pred nekaj dnevi. Podatki so šokirali celo strokovnjake. V zadnjih desetih mesecih je mladi volk prehodil neverjetno pot. Vodila ga je več 100 kilometrov proti vzhodu, pri tem je prečkal štiri različne države in prispel vse do madžarsko-slovaške meje.  

To je najdaljša selitev volka, ki so jo odslej zabeležili v Evropi.

Iz Švice se je M237 odpravil v Italijo. Deset dni je vandral po južnem Tirolskem, nato pa vstopil v Avstrijo. Oktobra so ga zaznali v Innsbrucku, od tam pa se je odpravil v smeri Dunaja. Ko se je staro leto prevešalo v novega, je bil volk zahodno od avstrijske prestolnice.

Sredi februarja je prečkal madžarsko mejo in se odpravil v smeri Budimpešte. Skoraj cel mesec mu je vzelo, da je prek zahodnega dela prečkal prestolnico Madžarske, nato pa jo je ubral proti Slovaški. Trenutno se nahaja blizu volčje populacije v Karpatih. Do sedaj je prepotoval 1927 kilometrov.

Profimedia

Ta pot je dokaz, kako zelo prilagodljivi so lahko volkovi (v Sloveniji zaradi vedno večjega približevanja zbujajo precejšen strah pri nekaterih prebivalcih). ʺPotovanje volka M237 ponazarja prilagodljivost volkov, saj je na svoji poti prečkal različne pokrajine, gore, reke in avtoceste. Ta rekordna selitev je pomembna za povezovanje različnih populacij volkov, M237 pa je zdaj blizu območja volčje populacije v Karpatih,ʺ so zapisali na SloWolf Projekt. 

 

Profimedia

Pred M237 so izjemno pot zabeležili tudi pri nemškem volku Alanu. Potoval je 1550 kilometrov, iz Nemčije v Belorusijo. V Sloveniji pa je zanimanje javnosti pritegnil Slavc, ki si je svojo družico našel zunaj svoje populacije, kar je bilo tedaj prvič zabeleženo. Žal Slavc letošnje zime ni preživel.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.