Rebeka Sivka | 6. 6. 2022, 20:00

Ste vedeli, da lahko hišne ljubljenčke pokopljete tudi na pokopališču za živali?

Shutterstock/fotomontaža

Smrt ljubljenčka je tragičen dogodek, ki pretrese družino. Ob tem občutimo globoko žalost, saj vse več ljudi hišne ljubljenčke sprejema kot družinske člane. Izguba pa s seboj prinese neprijetno vprašanje – kaj storiti z živaljo, ko se še zadnjič poslovite od nje.

Domača žival ni "samo pes" ali "samo mačka" , kot pogosto rečejo tisti, ki jih nimajo. S skoraj nič truda uspe hišnim ljubljenčkom v naša življenja prinesti veliko veselja in igrivosti.

Njihova brezpogojna ljubezen pomeni več kot le družbo, njihova izguba pa boli še dolgo po njihovi smrti. Čeprav o tem nočemo razmišljati, je koristno poznati, kaj z njimi narediti, ko odidejo v živalska nebesa.

Profimedia

Možnosti je več. Če želite žival evtanazirati, lahko zanjo tudi kasneje poskrbijo veterinarji. Kontaktirali smo Kliniko za male živali Maribor, ki nam je zaupala podrobnosti o samem postopku. 

Le redki se odločijo za pokop doma

Mariborski veterinarji so nam povedali, da želi biti večina lastnikov prisotna pri evtanaziji. "Le redki ne želijo biti zraven," so dejali. Zanimalo nas je tudi, katera je bolj pogosta odločitev – želijo žival pokopati doma ali imajo raje, da za ostanke poskrbijo veterinarji.

Izvedeli smo, da se lastniki le redko odločijo za pokop doma. Za poginulo žival v večini primerov poskrbijo veterinarji.

Profimedia

Ko pride do pogina, žival hranijo v primernem prostoru do odvoza Veterinarsko higienske službe, ki odvaža poginule živali v zbiralnico kadavrov in poskrbi za njihovo neškodljivo uničenje. Ponujajo pa tudi upepelitev. Za to poskrbi Večno Zavetišče, ki je prvi krematorij za hišne ljubljenčke v Sloveniji, klinika pa samo hrani truplo živali. Zaupali so nam tudi, da lastniki do zdaj niso imeli nikakršne posebne želje glede pokopa poginule živali.

Kaj pa pokopališče za živali?

Pogrebna industrija hišnih ljubljenčkov je v drugih državah v razcvetu, to pa ne moremo trditi za Slovenijo, kjer očitno še ni dovolj privlačen trg za te storitve.

V Sloveniji obstaja zgolj ENO pokopališče za hišne ljubljenčke

Uredništvo

Nahaja se v Mariboru, ustanovljeno pa je bilo leta 2007. Pri njih je pokopanih 66 živali, od tega en hrček, en zajec, devet mačk, ostalo so psi.

Pojavlja se vprašanje, zakaj tovrstnih pokopališč v Sloveniji ni več, tako kot je to praksa v tujini. Kje se je zalomilo?

Mariborsko pokopališče za hišne ljubljenčke.

Mariborsko pokopališče za hišne ljubljenčke.

Uredništvo

V preteklosti so se o tovrstnem pokopališču pogovarjali tudi v Ljubljani, vendar je bilo zanj premalo zanimanja. Žale dobijo glede morebitnega pokopališča približno dve vprašanji letno.

Po drugi strani pa Pogrebno podjetje Maribor v povprečju opravi komaj štiri pokope letno, zato v Ljubljani menijo, da eno tovrstno pokopališče zadošča za potrebe območja Slovenije.

Profimedia

Cena upepelitve (pre)visoka

Če želite svojega živalskega prijatelja pokopati na pokopališču, vas bo to stalo kar nekaj denarja. V primeru pokopa z žaro je cena upepelitve male živali do nekajkrat višja kot pri upepelitvi človeka.

Stroški upepelitve male živali znašajo do 500 evrov, odvisno od teže živali, k temu je treba dodati še stroške pokopa pri upravljavcu pokopališča (pokop in pet ali desetletna najemnina), torej še med 280 in 460 evrov. Vse skupaj lahko znaša skoraj tisoč evrov.

Vaš ljubljenček blizu doma

Čeprav pokopi doma niso pogosti, pa se vseeno nekateri odločijo za to izbiro. Med njih spada tudi profesionalna plesalka Gordana Grandošek Whiddon, ki se jo spomnimo kot izvrstne plesalke iz šova Zvezde plešejo. Pred kratkim ji je poginila psička, na katero je bila močno navezana.

Instagram Gordana Grandošek Whiddon

Z družino se je od psičke poslovila na zelo lep način, saj jo je položila v leseno krsto, pokrila z odejo in jo skupaj z njenimi najljubšimi predmeti pokopala na hribu z razgledom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.