A. Ko. | 15. 7. 2022, 19:22

TAKO poskrbite, da bo vaš dom varen za psa

Profimedia

V domačem okolju se za vašega psa skriva marsikatera nevarnost, na katero sploh ne pomislite. Dokler morda ni prepozno …  

Da bo vaš pes zdrav ter da se bo dobro počutil, je treba tudi doma poskrbeti za določene ukrepe.

Netoksična čistila

Pes vohlja, liže vsepovsod in ni čisto vseeno, kaj mu pride pod smrček. Toksične kemikalije v čistilih so zanj prav tako škodljive, kot za vas. Le da je pri psu več možnosti, da bo del njih tudi zaužil. Zato izbirajte bolj naravna čistila, lahko tudi 'domače izdelave', na bazi jabolčnega kisa in sode bikarbone.

Pomen sesanja

Sploh če vaš pes spada med tiste, ki jim dlaka zelo izpada, je redno sesanje zelo pomembno. Pa ne (samo) zaradi estetskih razlogov. Sesanje je izjemno pomembno, ker s tem preprečite in zatrete bolhe, ki jih pes prinese s seboj s sprehoda. Posebej je pomembno, da redno sesate in prebrišete površine, kjer se pes veliko zadržuje.

Pranje pasje postelje

Pranje pasje postelje je izjemno pomembno, toda kako to izvesti? Če so vsi deli snemljivi in pralni, potem jih enostavno operete v pralnem stroju. Pazite, da ne uporabljate mehčalca ter izberite nežen detergent. Če del postelje ni pralen, jo dobro podrgnite z mokro krpo, ne pozabite na površino pod posteljo. Na zalogi imejte več tekstila za pasjo posteljo, ki ga redno menjavajte. 

Skrb za pasjo posodo

Raziskave so ugotovile, da so pasje posode eden najbolj umazanih in z bakterijami prepojenih predmetov doma.

Razlog? Prenizka temperatura pranja! 

Številne bakterije preživijo pranje in se na posodi dlje časa zadržujejo. Rešitev? Posodo vedno prej namočite v vroči vodi, perite jo po vsakem obroku in namesto plastičnih raje izberite tiste iz nerjavečega jekla ali keramike.

Poskrbite za nedrseče površine

Morda se vam zdi simpatično, kako pes pleše po parketu, toda za njegove sklepe so drseče površine zelo škodljive. Da o psih, ki že imajo težave, denimo z artritisom, ne govorimo. Ko ste v svoj dom sprejeli psa, ste sprejeli tudi določene kompromise glede opreme. Poskrbite, da mu ne bo drselo in da bodo imele njegove tačke dober oprijem.

Izberite rože, ki za psa niso strupene

Kar nekaj rastlin, ki krasijo stanovanja, je za psa (in tudi mačko) strupenih, nekatere so lahko tudi usodne. Mednje spadajo lilije, hiacinte, tulipani, azaleje, narcije, fikus ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.