A. Ko. | 11. 3. 2023, 11:25

V tem času imejte svoje pse stalno pod nadzorom (ta nevarnost je lahko tudi usodna)

Profimedia

Toplejši dnevi prebudijo naravo, s tem pa tudi eno izmed velikih nevarnosti za naše pasje ljubljenčke. Bodite pozorni na znake, ki lahko nakazujejo na to, da je pes prišel v stik s sprevodnim prelcem. 

ʺPinijev in hrastov sprevodni prelec sta vrsti metulja, katerih razvojne oblike veljajo za ene glavnih škodljivcev borov in pogoste škodljivce hrastov (predvsem v mediteranskem področju, tudi v Sloveniji). Njune gosenice se premikajo v značilnih 'vlakih' in predstavljajo veliko nevarnost za ljudi in živali, predvsem pse.ʺ

Tako so zapisali na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani o tej nevarnosti, ki se iz Primorske seli vedno bolj v notranjost Slovenije. Prinesejo jo prvi pomladni dnevi, ko se dvignejo temperature.

Gosenice, ki se po tleh premikajo v sprevodih, so za pse zelo privlačne, a tudi strupene (predvsem dlačice). Žal pa je lahko dovolj že, če jih pes samo malo povoha in sproži se reakcija. Lastnik naj ima psa še tako pod nadzorom, to lahko spregleda. Zato je pomembno, da prepoznate znake stika.

Profimedia

ʺŽivčnost, pogosto požiranje, praskanje s tačkami po gobčku, povečano slinjenje. Po nekaj minutah se pojavi oteklina gobca in jezika. Včasih so znaki tako hudi, da žival težko zapre gobec in ima težave z dihanjem, pojavi se lahko tudi cianoza (modro obarvanje) jezika zaradi oteženega odtekanja krvi ter odmiranje tkiva na prizadetem področju,ʺ pišejo na omenjeni spletni strani.

Lahko se pojavijo še bruhanje in driska, vnetje očesnih vek, hitro dihanje ali pregrevanje. 

 Če je ukrepanje prepočasno, lahko žival celo pogine. Od hitrosti ukrepanja je zelo odvisna tudi uspešnost okrevanja. Sami prizadetega mesta ne drgnite ali masirajte, pač pa ga samo rahlo sperite s toplo vodo. 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.