22. 5. 2022, 20:31

Znanstveniki šokirani ob odkritju: TAKO delfini spoznajo svoje prijatelje

Profimedia
Znanstveniki šokirani ob odkritju:  TAKO delfini spoznajo svoje prijatelje (foto: Profimedia)

Že dolgo je znano dejstvo, da so delfini izjemno inteligentna bitja, ki sklepajo tesna prijateljstva. Pa veste, kako se med seboj prepoznajo?

Delfini med seboj komunicirajo prek posebnih žvižgov. Prvič v zgodovini pa je bilo pred kratkim dokazano, da se delfini med seboj spoznajo tudi – po okusu. Delfini zaznajo urin svojih prijateljev in ga ločijo od delfinov, ki jih ne poznajo.

Raziskavo so opravljali v Teksasu, na Stephen F. Austin State University. Njen vodja je bil Jason Bruck, ki v resnici ni nameraval odkrivati tega, ali se delfini med seboj prepoznajo po urinu. Dejstvo, ki ga je popolnoma šokiralo, je prišlo čisto spotoma.

Njegov prvotni cilj je bil preveriti, ali delfini uporabljajo svoje značilne žvižge na enak način, kot se ljudje zanašamo na imena. Da bi to ugotovil, je Bruck potreboval drugi način, kako se delfini med seboj identificirajo. Odločil se je za precej tvegano odločitev, ki je obetala le malo uspeha: urin.

Znanstvenik je že prej opazoval, kako delfini plavajo skozi oblake urina in predvideval, da morajo na ta način zbirati določene informacije. Sam je to opisal kot strel v črno, za katerega ni niti upal, da bo deloval. A bil je popoln uspeh.

''Bil sem šokiran, popolnoma šokiran. O mog bog, delovalo je!''

Taka je bila reakcija Brucka, ko je ekipa odkrila, kako zelo so delfini pozorni na urin svojih prijateljev in da se na ta način pravzaprav spoznavajo med seboj. Poleg tega raziskava odstira še globljo raven inteligence delfinov, saj dokazuje, da se med seboj prepoznajo po (vsaj) dveh dejavnikih (žvižgih in urinu). 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.