N. V. | 22. 8. 2022, 11:11

5 načinov, kako podpreti nekoga, ki se sooča s tesnobo

Profimedia

Če nekdo, ki vam je blizu, pogosto čuti tesnobo, se lahko tudi vi kdaj počutite obupano – to je povsem normalno; a razumite, da preprosto to, da svoji ljubljeni osebi stojite ob strani, lahko naredi razliko. 

Normalno je, da se od časa do časa počutimo živčne. Zahteve, ki so postavljene pred nas – na delu, v družini, bremenijo nas finance ... – se lahko včasih zdijo ogromne.

Za ljudi s kronično anksioznostjo pa je občutek nelagodja vztrajen. Tukaj je 5 načinov, kako sočutno podpreti nekoga s tesnobo:

1. Bodite odprti

Osebi preprosto povejte, da ste tam zanjo in da ste jo pripravljeni poslušati, brez obsojanja ali kritiziranja. Če se vam odprejo, se vzdržite dajanja povratnih informacij ali nasvetov o tem, kaj bi morali ali česa ne bi smeli narediti, razen če vas vprašajo.

Profimedia

Pomembno je razumeti, da če lahko preprosto spregovorijo o svojih mislih in občutkih, jim to prinese občutek olajšanja. Ni treba analizirati vsega, kar povedo. Samo bodite prisotni, glejte jih v oči in poskušajte razumeti njihove skrbi.

2. Izobražujte se

Razumevanje zdravstvenih razlogov za anksioznost je velika prednost in vam bo pomagalo, da boste del boljšega sistema podpore.

Profimedia

Pomembno si je zapomniti, da anksiozna motnja ni miselna motnja – je kemično neravnovesje. Oseba s kronično anksioznostjo to že prirojeno razume, saj kolikor se trudi ustaviti svoje misli, bolj se zaveda, da je to izjemno težko. Osnovno razumevanje motnje in njenih simptomov vas lahko opremi v bolj razgledano osebo.

3. Preživite čas z njimi

Samo zato, ker ima nekdo, ki ga imate radi, tesnobo, še ne pomeni, da ne želi preživeti časa z vami. Pravzaprav je to, da ste v bližini ljubljene osebe, pogosto čudovit vir tolažbe.

Profimedia

To je iz dveh razlogov:

  • nadvse uživajo v vaši družbi in
  • zaradi vaše prisotnosti težje razmišljajo o svoji tesnobi.

Poskusite tudi prepoznati njihovo potrebo po tem, da jim daste prostor. Če rečejo stvari, kot je "želim biti sam" ali "potrebujem samo čas zase," jim ustrezno ugodite.

4. Bodite aktivni

Če ste na voljo in se ponudi priložnost, odpeljite tesnobno osebo ven. Vadba je dobro znano zdravilo za anksioznost in ima lahko skoraj magičen učinek na človekovo miselnost.

Predlagajte nekaj zabavnega, na primer pojdite na pohod, kolesarite ali mečite žogo na koš. Že hiter sprehod po parku lahko pomaga ublažiti nekatere simptome, ki jih povzroča tesnoba.

Profimedia

Vadba je tako učinkovita, ker povzroča sproščanje endorfinov – hormonov, ki lahko povzročijo evforične občutke.

5. Ne jemljite stvari osebno

Obvladovanje anksioznosti je težka in pogosto naporna naloga. To je zato, ker nenehen notranji monolog, ki spremlja tesnobo, pogosto izčrpa duševne in fizične vire.

Profimedia

Zato je pomembno, da ne jemljete osebno, če nenadoma odtavajo iz pogovora, iščejo samoto ali se obnašajo neodločno; dejanja so preprosto stranski produkt tesnobnih misli.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.