N. V. | 26. 8. 2022, 20:44

5 načinov, kako spanje koristi telesu

Profimedia
5 načinov, kako spanje koristi telesu (foto: Profimedia)

Poskrbite za dovolj spanja! Ko spite, je vaše telo podvrženo vrsti sprememb, ki so ključnega pomena za vaše splošno zdravje. Spanje omogoča možganom in telesu, da se upočasnijo in vključijo v procese okrevanja, kar spodbuja boljšo telesno in duševno zmogljivost naslednji dan in dolgoročno.

Poleg izogibanja depresiji lahko dober počitek zagotovi te dodatne koristi:

1. Spanje zmanjša vaše možnosti za sladkorno bolezen tipa 2

Med spanjem se krvni sladkor zniža. Če v najglobljih fazah ne spite dovolj, to moti ta proces. Zaradi tega imate previsok krvni sladkor.

2. Izboljša imunski sistem

Spanje pomaga telesu pri boju proti boleznim, ker krepi vaš imunski sistem. Pomanjkanje spanja spremeni vaš imunski sistem, zaradi česar mora delati prekomerno, da zaščiti vaše telo. Dober spanec preprečuje, da bi se izčrpali.

3. Zdravje srca

Med spanjem se krvni tlak zniža, zaradi česar se spočijejo krvne žile in srce. Manj ko spite, dlje ostane vaš krvni tlak povišan ves dan in noč. Visok krvni tlak lahko povzroči srčno bolezen ali možgansko kap.

Profimedia

4. Pomaga nadzorovati vašo težo

Ko ste utrujeni, jeste več. To je način, kako vaše telo poskuša ohraniti energijo. Pomanjkanje spanja vpliva tudi na hormone v možganih, ki nadzorujejo vaš apetit, zato se počutite bolj lačni. Ko ste utrujeni, se lahko zgodi, da boste jedli nezdravo hrano, ki lahko nabere kilograme.

5. Upočasnjuje staranje

Poleg tega, da živite dlje, lahko zdrav spanec vpliva na proces staranja vašega telesa. Vaša koža med spanjem proizvaja kolagen, ki je elastična beljakovina v vaši koži. Kolagen preprečuje povešanje in gubanje vaše kože. Torej več kot počivate, bolj je vaša koža sposobna proizvajati kolagen.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.