N.Z. | 1. 12. 2023, 12:57

5 najpogostejših mitov o ščitnici (in kako je v resnici na stvari)

profimedia

Razumeti resnična dejstva o ščitnici je bistveno za ohranjanje našega zdravja.

V primeru dvoma ali kakršnih koli simptomov se je vedno priporočljivo posvetovati z usposobljenim zdravstvenim delavcem za natančno diagnozo in ustrezno zdravljenje. Ko govorimo o pomenu preventivnih pregledov, je zmot manj, a vseeno je potrebno razblinjati mite.

1. mit: 'Ni simptomov, ni problema'

Najpogostejša napaka, ki jo strokovnjaki slišijo, je "če nimate simptomov, je vaša ščitnica v redu".

Resnica je drugačna. Vaša ščitnica že ima lahko težave tudi, če ni vidnih simptomov. Številne bolezni ščitnice, kot sta Hashimotova ali Gravesova bolezen, lahko v začetnih fazah napredujejo brez opaznih simptomov.

2. mit: 'Vozli na ščitnici so nevarni'

Drug mit je "vsi vozli na ščitnici so nevarni".

V resnici je večina ščitničnih vozlov benignih. Le majhen odstotek vozlov je lahko rakavih. Vendar jih je pomembno redno spremljati in se ob spremembi posvetovati z zdravnikom.

3. mit: 'Imajo pač malo težav s težo'

Tretja zmota, ki se vse pogosteje pojavlja v medijih, je, da ščitnica vpliva le na težo.

Ščitnica resnično nadzoruje metabolizem (in vpliva na težave s težo), vendar lahko motnje ščitnice vplivajo na celotno telo, vključno z razpoloženjem, energijo in celo delovanjem srca.

profimedia

4. mit: 'Moški teh težav nimajo'

Veliko ljudi tudi verjame, da moški nimajo težav s ščitnico in da je to torej le ženski problem.

Čeprav drži, da so ženske bolj nagnjene k boleznim ščitnice, imajo lahko težave s to žlezo tudi moški. Zato tudi moški potrebujejo redne preglede.

5. mit: 'Zdravila za ščitnico so doživljenjska'

In peti mit, ki bolnike pogosto odvrača od rednih preventivnih pregledov, je 'ko začnete jemati zdravila za ščitnico, jih boste morali jemati vse življenje'. Ni vedno tako. Različni vzroki težav s ščitnico zahtevajo različne terapije. Včasih je težave mogoče rešiti ali doseči izboljšave s spremembo življenjskega sloga.