Ž.A. | 9. 11. 2021, 17:30

Telovadite tudi takrat, ko se ne počutite dobro? Preverite, kaj o tem pravijo strokovnjaki

Profimedia

Dnevi so postali krajši in hladnejši, zato razumemo, da se namesto do fitnesa raje odpravimo do kavča. Tudi, ko pridejo dnevi, ko naše počutje ni na vrhuncu, imamo nekaj v sebi, ki nam pravi, naj gremo telovaditi. Ampak, ali lahko telovadba, ko se ne počutimo dobro, na nas vpliva negativno?

Strokovnjaki imajo deljena mnenja.

Ne pozabite na endorfine, ki skrbijo za dobro počutje

Poznamo nenapisano pravilo, da nas v primeru slabega počutja potolaži nezdrava hrana in Netflix. Vemo pa tudi, da to ni povsem zdravo. Zakaj ne bi razmišljali o širši sliki in o tem, da lahko damo prednost stvarem, zaradi katerih bi se fizično počutili bolje.

"Pri vadbi lahko dobite endorfine, ki pri premikanju telesa zmanjšajo bolečino in povročijo užitek," pravi Alana Murin, osebna trenerka.

Strokovnjakinja za fitnes in prehrano Penny Weston pravi: "Obstajajo dnevi, ko se zbudiš in nisi razpoložen za vadbo. Takrat predlagam, da je najbolje, da se enostavno prisiliš in narediš prvi korak. Če ste utrujeni ali ste imeli naporen dan v službi, bo vaše telo med vadbo sproščalo endorfine, serotonin in dopamin, ki krepijo občutek dobrega počutja in zavirajo hormone, ki povzročajo tesnobo."

Preberite tudi: Pitje kave pred telovadbo ali kakršnokoli drugo fizično aktivnostjo - JA ali NE?
Vedno lahko spremenite vrsto vadbe

Telovadite po svojem planu? Ne boste vedno enako razpoloženi za določeno vrsto vadbo, zato ni nič narobe, če jo spremenite oziroma prilagodite.

Če vas misel na tek v tem trenutku odvrača, namesto tega poskusite kaj drugega. Odločite se lahko za vadbo doma, tečaj joge ali le odidete na dolg sprehod. Strokovnjaki že od nekdaj zagovarjajo, da je neka oblika dejavnosti boljša kot nobena. Se strinjamo?

Najdite razlog za svoje razpoloženje

Pomembno je, da poznate svoje telo. Le tako boste lahko ocenili, kaj čutite in če je vadba dobra odločitev v danem trenutku.

Če se vaše telo ne počuti v redu, ne telovadite. Sploh če ste bolni, močno prehlajeni in navsezadnje tudi obupani. V takšnih primerih raje ne silite, saj se lahko vaša bolezen le poslabša.

Če čutite bolečino - odnehajte!

Če je fizična izčrpanost razlog, da ne morete telovaditi, je verjetno dobro, da si vzamete prost dan. Četudi vas bolijo mišice zaradi vadbe prejšnji dan, ne telovadite, saj lahko iz tega naredite celo poškodbo. Dajte telesu čas in naj si spočije. To je način, s katerim vam telo govori, da potrebuje počitek.

Priporočamo tudi: Ali je priporočljivo telovaditi, kadar ste prehlajeni? - kaj pravijo strokovnjaki
Ne spreglejte niti: Strokovnjaki predlagajo, da priporočeni dnevni vnos vitamina C podvojimo - v katerih živilih se skriva?

Vir: metro.co.uk

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.