Mnenje | 23. 2. 2022, 09:52

Andrej Trampuž: "Pandemije bo poleti konec, a bo virus še naprej ostal z nami!"

N1/youtube

Andrej Trampuž, infektolog, ki dela v bolnišnici Charite Berlin, je za 24ur.com spregovoril o smiselnosti cepljenja s tretjim odmerkom, saj prav ta občutno zmanjša možnosti za težave po preboleli bolezni in zavira nastanek dolgega covida.

Za dolgim covidom zboli od 10 do 20 odstotkov prebolelih, značilni simptomi pa so: utrujenost, bolečine v mišicah, težave s spanjem, koncentracija in depresija.

Za 24ur.com je dr. Trampuž povedal:

"Cepljenje je najboljša terapija za dolgotrajni covid. Tudi sicer je naš cilj, da v poletnih mesecih precepimo vsaj 80 odstotkov, bolje bi bilo 90 odstotkov ljudi, da ne bomo jeseni znova imeli novega problema. Tudi v Nemčiji se je precepljenost z dvema odmerkoma ustavila na 75 odstotkih, s tremi pa pri 56 odstotkih. Pričakujem, da bo pandemije poleti konec, a ker bo virus med nami ostal, Nemčija razmišlja o uvedbi obveznega cepljenja. Če s prepričevanjem, razlago, komunikacijo, tega ni možno doseči, potem je v interesu bolnikov smiselno obvezno cepljenje. Upam, da bo v Nemčiji to prišlo najpozneje do konca poletja."

Vir: 24ur.com

Morda vas bo zanimalo tudi:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.