7. 3. 2023, 07:40 | Vir: Aktivni.si

Če ste mislili, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu ... (imamo pojasnila strokovnjaka)

Profimedia

Vam je že kdo kdaj rekel, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva? Strokovnjak je pojasnil, če je to res tako.

Nekateri ljudje pravijo, da je za zdravo življenje pomembna dobra jutranja rutina, ki vključuje zdrav zajtrk. Nekateri so celo prepričani, da brez zajtrka ne moremo "živeti zdravo" in da je to najpomembnejši obrok dneva. Jernej Ogrin, mag. inž. prehrane, je v novi epizodi Aktivni podkasta pojasnil, ali je zajtrk resnično tako zelo pomemben. "S tem se ne bi strinjal, ne bom pa rekel, da je zajtrk nepomemben obrok ali pa da je to obrok, ki bi ga morali vsi izpuščati," pojasnjuje.

Danijel Čančarević

Zajtrk za boljši začetek dneva?

"Zajtrk je lahko prav tako pomemben kot vsi drugi obroki. Lahko ti da tisto energijo za začetek dneva, če potrebuješ obrok, da te malo zbudi in ti da neko zalogo energije," meni Jernej in obenem dodaja, da lahko zajtrk pomaga pri hujšanju.

"Nekaterim lahko pomaga prav zato, ker če v tisti prvi polovici dneva pojedo neko znatno količino hrane, lažje kontrolirajo lakoto tudi v preostanku dneva. Manj tistih napadov lakote zvečer, manj prigrizkov čez dan, ne iščeš stalno nekih piškotov pri kavici in tako naprej. Tukaj lahko močno pomaga."

Profimedia

Vseeno pa meni, da zajtrk ni nujen - sploh za ljudi, ki jim jutranji obrok ne ustreza. "Če zajtrka do zdaj niste jedli, pa mislite, da ga morate, to ni res. Če dobro funkcionirate brez zajtrka, vam ga ni treba. Jejte takrat, ko vam prvi obrok pač ustreza jesti," pove Jernej.

Jernej je povedal tudi, katere napake ljudje počnejo pri hujšanju in kako v svojo prehrano vpeljati spremembe, ki bodo prinesle dolgoročne rezultate.

Obenem pa je razbil številne prehranske mite: je mikrovalovna pečica nevarna? Je zajtrk res najpomembnejši obrok dneva? Je res, da sadja ne smemo uživati v poznih večernih urah? So mlečni izdelki z manj maščobami v resnici še bolj škodljivi od tistih običajnih?  

Celotnemu pogovoru prisluhnite TUKAJ:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.