N. V. | 6. 3. 2023, 22:07

Ste ves čas utrujeni? Morda (pre)pogosto jeste to priljubljeno hrano

Profimedia

Zdrava prehrana in dober spanec sta ključna za vaše zdravje in dobro počutje. Vendar pa obstaja nekaj živil, ki vam lahko kradejo energijo.

Danes pogosto krivimo stres kot vzrok za nespečnost, a obstajajo številna stanja, ki lahko povzročijo težave s spanjem. Tudi to, kar jemo, lahko povzroči bolezni, zaradi katerih težko zaspimo.

Hrana, ki povzroča nespečnost

Rezultati lanskoletne raziskave, objavljeni v akademskem časopisu Nutrients, kažejo, da je lahko eden glavnih krivcev za močan občutek utrujenosti hrana, natančneje predelano meso

Profimedia

Ugotovili so, da je predelano meso hrana, ki je povezana s spremembami v energijski ravni – vodi do blage ali hude duševne utrujenosti.

Raziskave niso potrdile, kakšna količina je varna za uživanje."Zelo zahtevno je najti neposreden vzrok med predelanim mesom in utrujenostjo, našli smo povezavo, ne poznamo pa točnega vzroka..." so zapisali avtorji raziskave in opozorili, da so potrebne dodatne raziskave: gre za kratko raziskavo, ki naj bi znanstvenike spodbudila k nadaljevanju raziskovanja.

Potrjeno pa je, da če predelano meso uživamo v velikih količinah, to vpliva na povečano tveganje za bolezni srca, lahko pa tudi skrajša življenje.

Moramo nehati jesti meso?

Zagotovo bo zmanjšan vnos mesnih izdelkov dobra odločitev za zdravje, vendar je tudi povsem normalno, da takšne izdelke kdaj tudi zaužijemo.

Če bi včasih radi pojedli košček slanine, to ni problem, vendar ni priporočeno, da bi jo jedli vsak dan.

Visoko predelano meso lahko nadomestite s polnozrnatimi žiti in uživate več sadja in zelenjave. S tem boste zmanjšali tveganje za razvoj bolezni in si zagotovili več energije.

Kako preprečiti občutek utrujenosti po obroku?

Pogosto smo po obroku utrujeni. Če jeste v službi, je lahko precej neprijetno, če ste utrujeni pred pomembnim sestankom – pa tudi, če delate na strojih, kjer je potrebna vsa vaša pozornost.

Profimedia

Raziskava iz leta 2017 je spremljala vpliv obrokov na delo nočnih delavcev in ugotovila, da tisti, ki jedo zvečer, veliko slabše opravljajo svoje delo in so veliko bolj utrujeni okoli 4. ure zjutraj kot tisti, ki niso jedli ničesar.

Strategije, ki lahko pomagajo preprečiti utrujenost po obroku:

  • Jejte malo in pogosto: Namesto velikih obrokov, jejte pogosteje, vendar manjše količine hrane. Jejte vsakih nekaj ur, da ohranite svojo raven energije uravnoteženo. Malo sadja ali oreščkov ublaži lakoto, a vam tudi da energijo.
  • Dobro spite: Če boste dobro spali, je manj verjetno, da boste po obroku občutili nenaden padec energije.
  • Sprehodite se: Že malo izpostavljenosti soncu, zlasti po jedi, je dovolj, da se počutite manj utrujeni.
  • Nastavite močno svetlobo: Raziskava je pokazala, da se ljudje, ki so po obroku izpostavljeni močni svetlobi, počutijo manj utrujeni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.