18. 10. 2021, 14:36

Jasna Čuk Rupnik: "Kot v šali je povedal, da smo zdravniki skorumpirani, preplačani, lažnivci …"

profimedia

Na informativnem spletnem mestu N1 so opravili intervju s pediatrinjo prim. Jasno Čuk Rupnik, ki je zadnjih sedem let sicer upokojena, a še vedno dejavna. Septembra letos se je tako odločila, da bo pomagala pri cepljenju proti covidu-19 v mobilni cepilni enoti na Krasu. 

Ob delu z mobilno cepilno enoto na terenu je prišla v stik s številnimi ljudmi, katerih skupni imenovalec je bil izrazit strah pred cepivi in veliko željo po tem, da bi kar najhitreje prišli do cepilnih potrdil. O tem, kako je bilo na terenu videti nenaden skok povpraševanja po cepivu Janssen, za katerega pred tem ni bilo pretiranega zanimanja, je med drugim povedala:

"Na začetku septembra se spomnim v enem tednu samo treh, ki so se želeli cepiti z Janssenom. Vsi so bili moški srednjih let, delavci, ki so potrebovali potrdilo ‘že jutri’. Seveda so hoteli tisto cepivo ‘za enkrat’. Niti niso vedeli, kako se cepivo imenuje ali kako deluje. Ko je vlada uvedla ukrep obveznega PCT, so se okoliščine na terenu naenkrat spremenile. Povpraševanje po Janssenu se je tako povečalo, da nam ga je celo zmanjkalo. Ko smo takrat povedali, da tega cepiva ni več, so me nekateri obravnavali skoraj kot farmacevtsko plačanko Pfizerja. Bili so nezaupljivi. Neki gospod je kakor v šali celo povedal, da smo zdravniki skorumpirani, preplačani, lažnivci … Sem ga v tistem sproščenem vzdušju kar vprašala, ali tako misli tudi o meni. Saj je res čudno, da sem tam, doma pa me čaka mož z dvema čudovitima vnukoma. Pa smo se zedinili, da smo tam vsi zato, ker smo dobri ljudje in želimo sebi in drugim dobro.

V neki vasi je na cepilno mesto prišla tudi mlajša gospodična, in ko smo povedali, da Janssena nimamo več, je kar odšla. Želela sem ji razložiti, katero cepivo bi bilo zanjo bolj primerno, a se je že od daleč obrnila in šla, in nekaj moških tudi. Zaradi takih situacij mi je bilo zelo hudo.

Doživeli smo tudi, da je prišla skupina mladih, ki so spraševali, ali lahko samo dobijo potrdilo, se pa ne bi cepili, ker ne bi radi te ‘genetske packarije’ dali vase. Sem se trudila pojasniti, kako delujejo cepiva in zakaj so varna, a me niso poslušali.

Večkrat sem pojasnjevala, da je vladni ukrep glede potrdil ‘tehničen’, ni pa strokoven. Ne glede na to, s katerim cepivom se cepimo, naše telo ne more kar takoj izdelati protiteles. Ampak ljudje so samo hoteli potrdilo, cepiti so se pa pač morali, da so potrdilo dobili. Malokdaj mi je uspelo ljudi prepričati, naj raje izberejo cepivo, ki ima dva odmerka in nudi boljšo zaščito, saj ponovni odmerki pri vseh cepivih okrepijo zaščito.

Zelo nelagodno se počutim. Odločitev vlade za pridobitev potrdila takoj po cepljenju je bila prav v nasprotju s stroko."

Morda vas bo zanimalo tudi:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.