Ste vedeli, da lahko vsakodnevno uživanje medu močno vpliva na vaše zdravje? Nutricionist pojasnjuje, kako ta preprosta navada spreminja telo - od znotraj in navzven.
Med ni samo naravno sladilo, že stoletja se uporablja kot zdravilno sredstvo. Raziskave in strokovna mnenja danes potrjujejo tisto, kar so mnogi vedeli že instinktivno: vsakodnevno uživanje medu ima številne koristi za zdravje. Dobro je vedeti, kaj se v resnici dogaja z vašim telesom, ko vsak dan pojeste žličko tega "tekočega zlata."
Med lahko naredi čudeže za vaš prebavni sistem, kažejo raziskave. "Bogat je s prebiotiki, spojinami v hrani, ki hranijo in spodbujajo rast zdravih bakterij v vašem črevesju," pravi dr. Jacqueline A. Vernarelli, nutricionistka za javno zdravje in izredna profesorica na univerzi Sacred Heart. "Dodajanje medu v vsakodnevno prehrano lahko neguje zdravo črevesno floro," dodaja. Vernarelli pojasnjuje, da večja količina koristnih bakterij omogoča boljšo prebavo in absorpcijo hranil, hkrati pa pomaga zavirati rast škodljivih bakterij, ki lahko povzročijo okužbe in poslabšajo zdravje.
Zmanjšuje oksidativni stres
Med je poln flavonoidov in fenolov, molekul z antioksidativnimi lastnostmi. Antioksidanti pomagajo zmanjšati oksidativni stres, to je neravnovesje prostih radikalov, ki lahko poškodujejo celice. To podpira splošno zdravje, pravi Vernareli, koristi pa so lahko še posebej pomembne za možgane. Fenoli v medu ščitijo možganske celice in lahko celo preprečijo izgubo spomina, pojasnjuje Yvet Hill, registrirana dietetičarka in nutricionistka iz okrožja Boulder v Koloradu.
Preberite še:
- Pripravite ga samo iz dveh sestavin: napitek, ki topi kilograme in pospešuje presnovo
- Razbijamo mite o tem, kako preveriti kakovost medu: pozabite na obračanja kozarca in teste z vodo in ognjem (rešitev je precej lažja)
- Skriva se v vašem hladilniku: trik, s katerim boste ukrotili željo po sladkem
Večja raven energije
"Ko redno uživate med, lahko opazite, da imate več energije," pravi Vernarelli. Razlog? "Energetski zagon iz medu prihaja iz njegove vsebnosti naravnih sladkorjev," pojasnjuje. Ker med vsebuje naravni (ne dodani) sladkor in ima razmeroma nizek glikemični indeks - kar pomeni, da ne povzroča hitrega porasta sladkorja v krvi - lahko zagotovi trajnejšo energijo brez nenadnega padca, ki ga povzroča rafiniran sladkor. Velika metaanaliza celo kaže, da med lahko izboljša uravnavanje krvnega sladkorja. Študije na glodavcih so pokazale, da lahko med celo zniža raven sladkorja na tešče - verjetno zaradi redkih sladkorjev, ki jih vsebuje. Če pa imate sladkorno bolezen ali predsladkorno stanje, strokovnjaki svetujejo, da se pred rednim uživanjem medu posvetujete z zdravnikom.
Pomaga pri kašlju
Med lahko resnično pomaga pri ublažitvi kašlja. "Deluje tako, da obloži grlo, ustvari zaščitno plast, zmanjša draženje in pomiri potrebo po kašljanju," pojasnjuje Laureen Manacker, magistra znanosti in registrirana dietetičarka iz podjetja Nutrition Now Counseling. Nekateri dokazi celo kažejo, da je med učinkovitejši od zdravil brez recepta, kot je difenhidramin. Manacker še dodaja, da žlička medu - sama ali raztopljena v topli vodi - pred spanjem lahko prispeva k mirnejšemu spancu.
Sicer pa je med - zlasti surov ali manuka med - znan po svojih protibakterijskih, protimikrobnih in protivnetnih učinkih. Zato lahko pomaga telesu pri boju proti okužbam, pospeši celjenje in zmanjša verjetnost prehladov ali gripe. Med si zasluži naziv superživilo, saj vsakodnevno uživanje prinaša številne koristi: od boljše prebave in več energije do splošnega boljšega počutja ter celo blaženja kašlja med boleznijo.
Toda pozor: čeprav strokovnjaki pravijo, da naravni sladkor v medu običajno ne povzroča povišanja ravni sladkorja v krvi, je kljub temu priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom, če imate sladkorno bolezen ali tveganje zanjo, preden začnete uživati večje količine medu.
Povzeto po: portal Health.com
 
                
             
                             
 
                         
                         
                         
                         
                        