22. 6. 2022, 08:55

Mateja Osredkar o novem zdravilu za alopecijo: "Želim si zdravljenja vzrokov, ne simptomov."

Mojfokus Neža Plestenjak

Ameriška uprava za hrano in zdravila je odobrila zdravilo za zdravljenje hujših oblik alopecije. Pogovorili smo se z Matejo, ki nam je kot obolela za to redko avtoimunsko boleznijo pojasnila, ali zdravilo zanjo predstavlja upanje in zakaj se za zdravljenje sama ne bi odločila.

Alopecija je avtoimunska bolezen, zaradi katere obolela oseba po telesu izgublja lase in dlake. Mateja Osredkar je za boleznijo zbolela pri 12 letih, a je do tega dneva vse, kar si želi, to, da bi poznala vzroke te bolezni. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mateja Osredkar (@pogumna_z_alopecijo)

Ste za to zdravilo že slišali? Če zanj niste vedeli, kakšen občutek imate ob misli, da za ozdravitev še ostaja upanje?

"Za novico o novem zdravilu sem slišala prek Naaf (National Alopecia Areata Foundation) na dan, ko je FDA odobrila zdravilo olumiant," razlaga Mateja. 

"Sama ob tej informaciji nisem bila pretirano navdušena, saj sem najprej želela izvedeti kaj več o dotičnem zdravilu in o študijah," pojasnjuje Mateja. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mateja Osredkar (@pogumna_z_alopecijo)

Prebrskala je po rezultatih študij, ki so jih izvedli, in pojasnila, da s prenehanjem jemanja zdravila skoraj ni možnosti, da bi lasje in dlake še naprej rastli: "Izvedli so dve študiji in pri prvi je 35 % ljudem (ki so dobili večjo dozo zdravila) s hujšo obliko alopecije ponovno zraslo vsaj 80 % las. V drugi študiji je bil ta odstotek še manjši."

"Zanima me, koliko od teh 35 % bo te lase obdržalo, saj je na tržišču že nekaj let zdravilo, pri katerem se lahko pojavi rast las, ampak pogosto, ko zdravilo nehaš jemati, lasje spet odpadejo."

Zdravilo je po njenih besedah zelo agresivno

"Zdravilo je zelo agresivno. Tudi pri tem zdravilu so poročali o stranskih učinkih, kot so glavoboli, infekcije zgornjih dihal, povišan holesterol, anemija, zdravilo je opremljeno tudi z opozorilom, v katerem je navedeno, da lahko zdravilo povzroči resne težave, kot je tuberkuloza," pove Mateja in doda: "Poleg tega lahko oluminant povzroči, da imajo ljudje večje tveganje za raka, srčni infarkt in kap." 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mateja Osredkar (@pogumna_z_alopecijo)

Zdravilo naj bi nudilo 30 odstotno uspešnost, a se njej ta ne zdi "tako senzacionalna": "Alopecija je bolezen, ki se pojavi iznenada, ampak pri marsikomu se iznenada tudi popravi in ljudje dobijo lase nazaj, zato se meni teh 30 % uspešnosti ne zdi tako senzacionalnih."

"Mene osebno bolj zanima, zakaj se nam to zgodi. Jaz si želim zdravljenja vzroka, ne simptoma, še posebej, ker tako zdravljenje ponavadi prinese mnogo stranskih učinkov. Vsi iščejo zdravilo, mene pa zanima, zakaj sploh pride do tega, da nam izpadejo vsi lasje in dlake."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mateja Osredkar (@pogumna_z_alopecijo)

V kolikor bi bila možnost tovrstno zdravilo "vzeti" tudi v Sloveniji, bi se odločili za zdravljenje? 

"Trenutno se sama ne bi odločila za zdravljenje s tem zdravilom," jasno odgovarja Mateja. 

Največji zadržek čuti v stranskih učinkih: "V kolikor bodo naredili zdravilo z večjo uspešnostjo in manj stranskimi učinki, morda, tokrat pa ne. Bom pa presrečna, če bodo raziskovali in ugotovili, zakaj se to sploh zgodi." 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mateja Osredkar (@pogumna_z_alopecijo)

"Sem pa zelo vesela za vse, ki so veseli tega zdravila in ga želijo preizkusiti in bom z veseljem spremljala uspešnost zdravljena. Ljudje smo si različni, smo na različnih točkah v življenju, moje mnenje o tem pa je trenutno tako," še dodaja Mateja. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.