N. V. | 10. 4. 2024, 06:00

5 živil, ki povzročajo težave s spanjem (nikar jih ne jejte zvečer!)

Profimedia

Če ponoči ne morete spati, je lahko kriva vaša prehrana.

Na milijone ljudi po svetu težko zaspi. Poleg tega, da je nespečnost izjemno utrujajoča, tudi slabo vpliva na vaše zdravje. Poleg težav s koncentracijo je pomanjkanje spanja povezano celo s kroničnimi zdravstvenimi težavami, kot so sladkorna bolezen, možganska kap, depresija in bolezni srca.

Izkazalo se je, da obstajajo živila in pijače, zaradi katerih boste težje zaspali, zato se jim izogibajte pozno zvečer.

1. Začinjena hrana

Po mnenju certificiranega zdravnika za spanje in interno medicino Abhinava Singha lahko začinjena hrana poveča kislino v želodcu in povzroči refluks, kar lahko oteži spanje, poroča HuffPost. Kislina v želodcu je ponoči že naravno višja, in če se zaradi začinjene hrane še povečuje, lahko moti spanec. Še več, močno začinjena hrana lahko celo poviša vašo telesno temperaturo.

Profimedia

2. Pica

Strokovnjak za medicino spanja Ruchir P. Patel je dejal, da lahko paradižnikova omaka sproži refluks kisline na enak način kot začinjena hrana. Pravzaprav vas lahko vsaka hrana, pripravljena s paradižniki – vključno s pico in omakami za testenine – ponoči drži pokonci.

Pico lahko uživate najkasneje tri ure pred spanjem.

Pico lahko uživate najkasneje tri ure pred spanjem.

Profimedia

Poleg tega imajo nekateri dodatki na pici, na primer feferoni, veliko natrija in nasičenih maščob, ki se dolgo prebavljajo in lahko zato povzročijo težave s spanjem. Da bi se temu izognili, Patel priporoča izogibanje pici in drugim živilom z visoko vsebnostjo natrija do tri ure pred spanjem.

3. Hamburger

Tako kot feferoni na pici so tudi hamburgerji še ena mastna hrana, ki jo telo prebavlja dlje časa. Singh je dejal, da se ta težava lahko poslabša, če je v vašem burgerju kečap, saj lahko to znova sproži refluks kisline. Če si pred spanjem zaželite hamburger, strokovnjaki predlagajo, da poskusite rastlinskega, ki ga telo lažje prebavi.

Profimedia

4. Mleko

Morda mislite, da je mleko popolnoma v redu kot pijača pred spanjem – navsezadnje nešteto filmov in televizijskih oddaj prikazuje otroke, kako uživajo v kozarcu toplega mleka pred spanjem. Toda po mnenju Patela so stvari v resničnem življenju zelo drugačne.

Nikar ne verjemite vsega, kar vidite na televiziji – pitje mleka pred spanjem nikakor ni zdravo.

Nikar ne verjemite vsega, kar vidite na televiziji – pitje mleka pred spanjem nikakor ni zdravo.

Profimedia

Mleko je še en izdelek, ki lahko povzroči refluks kisline zaradi vsebnosti laktoze. Če si močno želite mleka pred spanjem, raje poskusite rastlinsko različico – brez laktoze.

5. Poprova meta

Če se radi sprostite ob skodelici čaja ali po večerji uživate v metinem bombonu, vam to morda ne da spati ponoči. Tako kot drugi predmeti na tem seznamu lahko tudi poprova meta sproži refluks kisline, zaradi česar ne morete zaspati. Pred spanjem si raje kot metin čaj privoščite kamiličnega, ta vam bo pomagal hitreje zaspati.

Profimedia

Kaj jesti namesto omenjene hrane?

Po mnenju strokovnjakov naj bodo vaši pozni prigrizki sestavljeni iz ogljikovih hidratov, vlaknin in pustih beljakovin. To pomeni uživanje zelenjave, rjavega riža, leče, fižola in polnozrnatega kruha, in sicer skupaj z beljakovinami, kot so perutnina in ribe.

Poleg tega, kaj jeste, je pomembno tudi, kdaj jeste. Singh je dejal, da če želite nekaj pojesti tik pred spanjem, mora živilo imeti manj kot 300 kalorij: "Pest oreščkov je dober prigrizek, saj vsebujejo vlaknine in nenasičene maščobe."

Novo na Metroplay: Mojmir Šiftar o zakulisju MasterChefa, stereotipih in ženi Anji