26. 4. 2022, 15:48 | Vir: STA

Nevarna bolezen med otroci tudi v Sloveniji: kaj so o tem povedali zdravniki?

Profimedia

Tudi v slovenskem prostoru se širi bolezen, zaradi katere je v Evropi zbolelo že vsaj štirideset otrok. V primeru simptomov se morajo starši nujno obrniti na pediatra. 

Natančni vzroki za pojav akutnih primerov hepatitisa so trenutno še nejasni, je na tiskovni konferenci v Stockholmu sporočila direktorica agencije EU za zdravje (ECDC) Andrea Ammon.

Raziskave kažejo na sorodnost z okužbami z adenovirusi, vendar natančne povezave med njima še niso našli.

Direktorica Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) Andrea Ammon je pojasnila, da trenutno preiskujejo približno 190 prijavljenih primerov po vsem svetu, od tega približno 40 v evropskem gospodarskem prostoru. 

Po podatkih ECDC je bilo doslej največ primerov akutnega hepatitisa pri otrocih, mlajših od deset let, zabeleženih v Veliki Britaniji. Po besedah direktorice ECDC so o primerih doslej poročali tudi v desetih državah EGP ter Izraelu in ZDA.

V Sloveniji sumijo, da bi lahko en otrok imel hepatitis neznanega izvora. To je v ponedeljek v izjavi za medije sporočila infektologinja Mojca Matičič. Dodala je, da podrobne rezultate preiskav še čakajo, otrokovo zdravstveno stanje pa je dobro. Ob tem je starše pozvala, naj se v primeru pojava simptomov obrnejo na pediatre.

Dve tretjini vseh primerov skrivnostnega hepatitisa so od začetka aprila odkrili v Veliki Britaniji. Preostanek primerov je razdeljen med več evropskih držav od Norveške do Romunije, potrdili so ga tudi v Združenih državah Amerike.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.