N. V. | 8. 1. 2023, 08:10

Ni dobro pretiravati: preberite, kaj se lahko zgodi vašemu telesu, če preveč spite

Profimedia

Kaj pravijo strokovnjaki: koliko ur spanja je potrebnih in kdaj je preveč? Preverite.

V današnjem času je pomanjkanje spanja vse pogostejša težava ljudi. Že vrabci na veji vedo, da je spanje ponoči izjemno pomembno za dobro delovanje našega telesa in duha. Premalo pa se govori o čezmernem spanju in njegovem vplivu na telo.

Res je, da je dober spanec ključen za zdravje. Toda prekomerno spanje lahko povzroči resne negativne posledice na vaše zdravje. 

Priznan španski zdravnik César Carballo je za časopis Marca odgovoril na eno večnih vprašanj: ali je pretirano spanje slabo in ali ima kakšne negativne posledice?

Je slabo, če spimo preveč?

"Ni priporočljivo veliko spati. Spanje, ki traja več kot devet ur, ima škodljive posledice za zdravje, saj gre za motnjo spanja, ki je prav tako negativna kot premalo spanja. To je prva stvar, ki jo je treba vedeti," je začel.

Profimedia

To, da smo veliko v postelji, kar lahko privede do sladkorne bolezni, ker se kopičijo visoke ravni glukoze – ta se zaradi nedejavnosti ne porabi. Kopičenje zalog glukoze lahko prav tako vpliva na motnje hranjenja.

Prav tako spanje, daljše od devet ur povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Omenil je tudi, da je preveč spanja pogosto en od simptomov depresije

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.