19. 5. 2022, 16:55 | Vir: STA

Odobreno že tretje kitajsko cepivo proti covidu-19

Profimedia

Uvrstitev na seznam cepiv za izredno uporabo zagotavlja, da cepivo izpolnjuje mednarodne standarde in odpira pot za njegovo hitro odobritev in distribucijo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je odobrila uporabo cepiva Convidecia kitajskega proizvajalca CanSinoBIO s sedežem v Tianjinu. Skupno je to že enajsto cepivo proti covidu-19, za katerega je WHO dala zeleno luč. Cepivu je izdala izredno dovoljenje za uporabo, saj se Kitajska trenutno bori z novim izbruhom okužb koronavirusa.

Profimedia

Po cepivih Sinovac in Sinopharm je to že tretje cepivo kitajske proizvodnje, ki ga je odobrila WHO. Novo odobrena Convidecia naj bi bila 64-odstotno učinkovita proti blagim simptomom in 92-odstotno učinkovita proti hudim oblikam okužb s covidom-19, je sporočila WHO.

"Cepivo izpolnjuje naše standarde za zaščito pred koronavirusom, koristi cepiva pa bistveno presegajo njegova tveganja," so sporočili iz organizacije. Strokovnjaki so cepivo sicer priporočili za osebe, stare 18 let in več. Cepivo se že uporablja na Kitajskem, v Argentini, Čilu, Maleziji, Mehiki in Pakistanu.

Uvrstitev na seznam cepiv za izredno uporabo daje državam, financerjem, naročnikom in skupnostim zagotovilo, da cepivo izpolnjuje mednarodne standarde in odpira pot hitri odobritvi in distribuciji cepiva. Prav tako pa odpira vrata za vstop cepiva v Covaxov globalni sistem za delitev cepiv, katerega cilj je zagotoviti pravičen dostop do odmerkov po vsem svetu, zlasti v revnejših državah.

Kitajska, zadnje večje svetovno gospodarstvo, ki se drži stroge strategije ničelne tolerance do covida-19, se spopada z gospodarsko krizo zaradi dolgotrajnih omejitev za zajezitev virusa, ki so omejile dobavne verige, zmanjšale povpraševanje in zaustavile proizvodnjo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.