25. 6. 2022, 11:45

Otroci in nošenje kopalk? To so razlogi, zakaj bi morali svojo odločitev tehtno premisliti

Profimedia
Otroci in nošenje kopalk? To so razlogi, zakaj bi morali svojo odločitev tehtno premisliti (foto: Profimedia)

Želja po hladni osvežitvi v morju ali bazenu je skoraj nujna želja vsakega otroka. A pred veseljem mnogo staršev zanima, ali je primerno, da so otroci med kopanjem goli, ali je prav, da jim nadanejo kopalke.    

Mnogokrat na plaži vidimo, da se starši odločijo svojega otroka soncu izpostavljati kar golega, kar je v Sloveniji sicer tudi dovoljeno. A kot opozarjajo strokovnjaki, je primerneje, da jim kopalke na javnih kopališčih nadanemo. V tem ne tiči le razlog javne primernosti, temveč tudi vpliva na zdravje otroka. 

Za nošenjem kopalk stojijo pomembni zdravstveni razlogi

Med tem ko pripeka sonce in se otrok brezskrbno namaka v bazenu obstaja velika možnost in idealni pogoji za razvoj bakterij. Te lahko zlahka vstopijo v otrokovo telo in povzročijo okužbe mehurja in s tem bolečine pri odvajanju seča. S tem, ko otrok nosi kopalke, ga lahko pred tem vsaj delno zaščitite. 

Profimedia

Nošenje kopalk lahko tudi vsaj delno zaščiti pred poškodbami in odrgninami na občutljivih mestih, hkrati pa vsekakor pa ob izbiri pravilnih materialov nudijo primerno zaščito pred nevarnimi UV sončnimi žarki. 

Ne pozabite na te pomembne odločitve! 

  • Otrokovo kožo zaščitite pred UV-žarki. Pri tem je ključna izbira primernega materiala kopalk. Najbolj priporočljiva sta najlon in lajkra, saj sta odporna in kakovostna materiala. Pri tem ne pozabite, da izberete primerno velikost kopalk. 

Še toliko bolje je, da ste pri izbiri kopalk pozorni na material, ki vsebuje zaščito pred UV-žarki. 

  • Redno menjujte otrokove kopalke, saj se lahko zaradi mokrih kopalk otrok prehladi ali pa ga doleti vnetje zunanjih spolovil. 
Profimedia
  • Uporabite sončno kremo in pokrivala z UV zaščito. Vsaj pol ure pred odhodom na sonce strokovnjaki svetujejo mazanje s primerno zaščito proti soncu, ki naj ne vsebuje le simboličnih 15 odstotkov zaščite. 
Profimedia
  • Otrok naj redno zauživa primerne količine tekočine, predvsem vode. S tem boste preprečili morebitno slabost in dehidracijo telesa. 
Profimedia


Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.