Ni samo naša garderoba tista, ki jo je pozimi treba osvežiti - strokovnjakinja pravi, da je treba posodobiti tudi čas, ko običajno večerjamo.
Catherine Norton, izredna profesorica za športno in prehransko fiziologijo na Univerzi v Limericku, pojasnjuje, da bi morali v krajših zimskih dneh večerjati prej, saj to izboljša naše razpoloženje, presnovo in zdravje. V prispevku za The Conversation je zapisala, da so ljudje v tem letnem času pogosto v skušnjavi, da bi jedli pozneje, a moramo za podporo našemu notranjemu telesnemu ritmu storiti prav nasprotno. "Ko pride zima, je pozornost na to, kdaj jemo, lahko skoraj enako pomembna kot to, kaj jemo." Usklajevanje časa obrokov z naravnimi telesnimi ritmi lahko pomaga stabilizirati energijo, razpoloženje in spanec. "Prebava, sproščanje hormonov (vključno s tistimi, ki pomagajo pri spanju in prebavi) ter celo količina kalorij, ki jih porabite čez dan, sledijo cirkadianim ritmom," pravi Nortonova.
Kdaj bi torej morali večerjati?
Zveni kot dober nasvet – dokler ne izveste, kdaj bi morali večerjati, še posebej, če delate od 9. do 17. ure in vas še čaka dolga vožnja domov. Profesorica Norton svetuje, da je idealen čas za zaključek večerje med 17.30 in 19.00 oziroma vsaj dve do tri ure pred spanjem. Anketa YouGov iz leta 2020 je pokazala, da 34 odstotkov Britancev večerja med 18.00 in 19.00, 23 odstotkov pa med 19.00 in 20.00.
Veliko raziskav nakazuje, da je čas prehranjevanja skoraj tako pomemben kot sama sestava obroka. Ena od raziskav je pokazala, da so imeli tisti, ki so večerjali ob 22.00, 20 % višji krvni sladkorj in 10 % manjšo porabo maščob kot tisti, ki so jedli ob 18.00.
Številne dobrobiti zgodnje večerje
Profesorica Norton je izpostavila tudi obsežen pregled 29 kliničnih študij, ki je pokazal številne koristi zgodnejšega prehranjevanja, manjšega števila obrokov in večjega vnosa kalorij zgodaj v dnevu. Med njimi so bili večja izguba telesne teže ter izboljšani presnovni markerji, kot so nižji krvni tlak, nižji krvni sladkor in nižji holesterol – dejavniki, ki v povišanih vrednostih povečujejo tveganje za srčni infarkt. Poudarila je, da ne smemo jesti preblizu tistemu času, ko se odpravimo spat, saj druge raziskave povezujejo pozno prehranjevanje s povečanim tveganjem za debelost in sladkorno bolezen tipa 2.
Preberite še:
- To se dogaja z vašim telesom, če redno izpuščate večerjo - besede strokovnjaka si velja zapomniti
- Kdaj je 'zlata ura' – znanost pravi, da če takrat spimo, si s tem lahko rešimo življenje
- Zdravniki opozarjajo: to je večerna navada, zaradi katere ste naslednji dan samo še bolj utrujeni
V luči teh ugotovitev strokovnjaki menijo, da je usklajevanje obrokov s cirkadianim ritmom obetaven način za preprečevanje presnovnih motenj - posebej v kombinaciji z drugimi zdravimi življenjskimi izbirami. Dodala pa je:
"Ključ je namen – sprejemanje odločitev, ki služijo vašemu zdravju, ne pa togih pravil, ki ustvarjajo stres. Najbolj zdrav ritem je tisti, ki se ujema tako z vašo biologijo kot z vašim življenjskim slogom." Če večino večerov jeste po 21. uri in se zbujate utrujeni ali slabo spite, je tako morda smiselno poskusiti z zgodnejšimi obroki.