Uredništvo | 16. 2. 2024, 19:02

Po zaužitju sira iz znane sirarne umrlo pet oseb, več jih je hudo zbolelo (med njimi tudi dojenček)

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Zaradi smrti več oseb mora iti nekdanji šef sirarne Gloggnitz v zapor.

Nekdanji šef sirarne Gloggnitz v istoimenskem mestu v Avstriji mora iti v zapor, saj je zaradi njegove malomarnosti umrlo več oseb. 39-letnik bo zaporu 13 mesecev, prav tako pa mora plačati odškodnino v višini 25.000 evrov, poroča nemški Bild

Moški, ki prihaja iz Srbije, je bil obsojen za pet primerov povzročitve smrti iz malomarnosti in štiri primere povzročitve telesnih poškodb. Razlog za to je bila smrtonosna listerija, ki je rasla v njegovi sirarni. Med okuženimi je bil tudi dojenček, ki se je rodil z listeriozo. Malček je imel sicer srečo in je preživel zastrupitev krvi.

Listerija je bakterija, ki se prenaša med drugim tudi s surovim mesom, surovo ribo ali nepravilno shranjenim sirom. Simptomi lahko vključujejo bolečine v mišicah, bruhanje ali drisko.

"Zagotovo je bilo še veliko več bolezni, ki niso bile odkrite. Ti primeri so le vrh ledene gore," je med sodnim procesom dejal strokovnjak. Obtoženi se na sodišču sicer ni zavedal svoje krivde, mu je pa bilo žal za žrtve. "Najbolj tragičen del sojenja je to, da teh ljudi ni več med nami. Ne glede na to, ali je to moja krivda ali ne, je to najhujša stvar, ki se lahko zgodi. Zelo mi je žal," je povedal obtoženi.

Profimedia

Ogabne razmere v sirarni

Kot poroča Bild, sodni postopek poteka že od septembra 2023. Pričevanje prič je močno obremenilo nekdanjega šefa ter podalo vpogled v vsakdanje življenje v sirarni. Govora je bilo o škodljivcih, črni plesni in podganah. Prav tako zaposleni niso bili deležni higienskega usposabljanja, hladilni sistem v dostavnem vozilu pa je bil v okvari.

Prejšnji četrtek pa je državni tožilec razburil prisotne z nadaljnjimi hudimi obtožbami proti nekdanjemu šefu sirarne. Ta naj bi namreč v pisarni pretepel sojo ženo. Čeprav naj bi obstajal video dokaz, nekdanji šef vse zanika.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec