3. 11. 2019, 06:00 | Vir: Cosmopolitan

Sodobna ženska in kontracepcija: stanje je kaotično

Unsplash.com/Eli DeFaria

Ta zgodba sodobne ženske vam bo dala misliti. Preberite si, kako je po desetih letih najrazličnejših poskusov končno našla kontracepcijsko sredstvo brez hormonov, ki je pravo zanjo in česa se je naučila spotoma.

"Vse se je začelo s škatlico belo-zelene barve. Stala sem pred lokalno ginekološko kliniko s torbo v eni roki, v drugi pa tiščala trimesečno zalogo ene od različic kombinirane tablete proti nosečnosti, enake seveda, kot jo je imela moja 'alfa' sošolka. Zelo sem bila ponosna nase.

Ker so prijateljice govorile, da bodo te tabletke preprečile nosečnost, obenem pa prsi povečale za tri številke, sem bila prepričana, da imam celotno zadevo glede kontracepcije v malem prstu. Da jo obvladam. Žal mi verjetno ni treba posebej govoriti, da stvari niso bile tako preproste.

Od trenutka, ko sem stala na sivih stopnicah v zaslepljujočem sončnem siju, s puloverjem, nemarno ogrnjenim okoli ramen, sem preživela desetletje iskanja 'prave' kontracepcije. Izkazalo se je, da je misija težja od Da Vincijeve kode ...

Najstniška leta

Kombinirana tabletka

Le nekaj dni po začetku jemanja kombinirane tabletke so me začele obhajati slabosti. Tako slabo mi je bilo, da nisem mogla jesti kosila, ker se mi je zdelo, da bom bruhala. Po menstruaciji sem zamenjala ritual in namesto po jutranjem umivanju zob tabletko vzela po večernem posvečanju svojemu nasmehu. A nasmeha ni bilo več, slabost je izginila, rahlo depresivno razpoloženje pa ne.

Težko rečem, ali je šlo za tipično najstniško tesnobo ali le za tabletko, toda napihnjena, jezna in iracionalna sem bila večino časa (in le delno zato, ker se nisem prebudila podobna Pameli Anderson, kot mi je bilo obljubljeno). Danska študija na več kot milijonu žensk pravi, da je lahko vzrok za tesnobna razpoloženja tableta: s študijo so ugotovili, da so ženske, stare od 15 do 34 let, ki so jemale kombinirano tableto, imele 1,23-krat večjo možnost za diagnozo depresije in predpisane antidepresive (kar naraste za 1,8-krat za tiste, ki so stare od 15 do 19 let).

Leto za letom sem prosila, naj mi ginekolog predpiše drugo znamko – najprej sem zeleno zamenjala za oranžno škatlico, to pa je nadomestila vijoličasta škatlica tabletk, ki naj bi me varovale pred nosečnostjo ter mi hkrati ne bi povzročale temnih misli. Nihanja razpoloženja so se nadaljevala. Ko sem prekinila s fantom, sem odvrgla tudi tabletke.

Študentska leta

Mini tableta

Ko sem bila prvo leto na univerzi, je imel moj oče srčni napad. Zaradi novega pojava srčnih napadov v družini in začetka mojih migren mi je ginekologinja predpisala mini tabletko, ki vsebuje le progesteron.

Približno v tem času sem se spet znašla v novem valu depresije, za katero so mi predpisali zdravila.

Sovražila sem dejstvo, da moram z jutranjo kavico in opečencem pogoltniti dva kupa tablet: ene, ki bodo premikale kemične snovi v mojih pomanjkljivih možganih, in ene, ki bodo ustavile moj mesečni ciklus. Občutek sem imela, da je moje telo tuje in sintetično.

Ko sem porabila šestmesečno zalogo mini tabletke, nisem šla po novo in premišljevati sem začela o tem, da bi se odločila za kontracepcijo brez kemije. Ugotovila sem, da nisem sama. Tako kot vedno več mladih žensk pazi na to, kaj pojedo za kosilo, so pozorne tudi na to, katera zdravila in kontracepcijska sredstva poženejo skozi svoje telo.

Zgodnja dvajseta

Naravna metoda kontracepcije

Ko so mi pri 23. letih diagnosticirali policistične jajčnike, sem verjela svojemu zdravniku, ko je rekel: "Verjetno boš potrebovala pomoč, da boš lahko zanosila." Zato sem se odločila uporabljati kontracepcijo plodnih/neplodnih dni z aplikacijo Period Tracker.

Na koledarju na zaslonu so bili z zelenimi pikami označeni 'plodni' dnevi, ki so bili zame dnevi brez seksa. Dokler nisem zanosila. Ko sem govorila z ginekologinjo, mi je rekla, da so takšne aplikacije dobre za opombe in beleženje informacij o tem, kaj se v določenem obdobju dogaja s hormonskim stanjem v telesu, vendar so podvržene napakam pri programiranju in uporabi.

Določene aplikacije so narejene z namenom, da se uporabljajo kot digitalna metoda kontracepcije. Taka je Natural Cycles – prva aplikacija, ki so jo potrdile Evropske regulativne institucije, in se zanašajo na to, da si ženske lahko vsak dan ob istem času merijo bazalno telesno temperaturo – kar je, mimogrede, velika obveznost.

Vendar se je treba zavedati, da na bazalno temperaturo lahko vplivajo bolezen, pomanjkanje spanja, alkohol ipd. Na spletni strani Natural Cyclesa, v predelu, namenjenim zdravstvenim profesionalcem, je pisalo, da aplikacije ne priporočajo ženskam, ki si v naslednjem letu ne želijo zanositi.

Slednje pa ni ravno višek zagotovila učinkovitosti (trdijo, da imajo z običajno uporabo 93 % uspeha, kar pomeni, da 7 od 100 žensk zanosi med uporabo te metode). Odločila sem se za splav, s fantom pa sva namesto aplikacije začela uporabljati kondome.

Sedanjost

Bakrena spirala

Potem ko sem opravila nešteto kvizov na spletu na temo "Katero metodo kontracepcije naj uporabljam", sem se naročila na vstavljanje intrauterine naprave (IUD). Pritegnila me je, ker je bila povsem brez hormonov in mi ni bilo treba nastavljati neskončnih opomnikov na telefonu, da naj vzamem tabletko ali naj preverim, kje sem v ciklusu na virtualnem koledarju, preden seksam.

Vse skupaj je trajalo 45 minut. Ginekologinja mi je izmerila maternični vrat, kar je zapeklo, vendar ni bilo neznosno. Potem mi je namestila bakreno in plastično napravo, ki preprečuje zanositev do deset let. Ko jo je vstavila, je ginekologinja prerezala pritrjene vrvice, ki jih je enkrat na mesec priporočljivo preveriti (s prsti preverim torej, ali je še vedno vse na svojem mestu) – in to je bilo to.

Pričakovano je bilo, da bodo moje menstruacije naslednjih nekaj mesecev bolj močne in res sem imela intenzivne krče, vendar lahko seksam brez panike zaradi še ene neželene nosečnosti in na moje razpoloženje ne vplivajo več hormoni, ki jih vsak dan dodajam svojemu telesu. In ne, ne bom sprožala alarmov na letališčih.

Po desetih letih sem končno našla metodo, s katero sem zadovoljna. Toda ni ene rešitve, ki bi ustrezala vsem, ko gre za kontracepcijo. Včasih se zdi, kot da več časa zapravimo za odločanje o tem, kaj bomo jedli za kosilo, kot za izbiro kontracepcije. Dobro je, da čim več sprašujemo glede metode, ki jo uporabljamo, in poslušamo znake svojega telesa."

A do Ž možnosti brez hormonov

Kondomi

Tako ženski kot moški kondomi ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi in nosečnostjo.

ZA Ženske kondome lahko vstavite do osem ur pred spolnim odnosom, moški pa pred penetracijo. Kondomi so edina naravna kontracepcija, ki ščiti pred spolnimi boleznimi.

PROTI Obstaja majhna možnost, da počijo. Če ga uporabljate nepravilno, lahko zdrsne stran ali v vagino. Če se to zgodi med seksom, boste morda morali iskati nujno kontracepcijsko pomoč.

Intrauterine naprave

IUD-ji so plastične naprave v obliki črke T, ki vsebujejo baker in preprečujejo vsaditev jajčeca v maternico.

ZA Takoj lahko preprečujejo nosečnost (do deset let) in ne prekinjajo seksa. IUD-ji se lahko namestijo celo kot nujna metoda kontracepcije po seksu.

PROTI Menstruacije bodo morda močnejše, bolj boleče ali bodo trajale dlje. Po vstavitvi obstaja majhna možnost za okužbo. Obstaja tudi zelo majhna možnost za perforacijo maternice ali za premikanje IUD-ja.

Diafragme ali vratni pokrovi

Obe napravi sta kupolaste oblike, vendar se diafragma prilega vagini in gre čez maternični vrat, medtem ko se vratni pokrov nastavlja naravnost na maternični vrat. Pri obeh mora strokovnjak najprej določiti velikost in ju je treba uporabljati skupaj s spermicidi za največjo učinkovitost.

ZA Oboje se lahko namesti pred seksom, da ne uničuje trenutka (dodati je potrebno še spermicid, če seksate več kot tri ure po tem, ko ste si vstavili kontracepcijsko zaščito). Ne vplivajo na menstruacijski ciklus.

PROTI Priporočeno je, da jih ne uporabljate med menstruacijo. Določene ženske so ob tej metodi bolj podvržene vnetju mehurja.

Naravne metode kontracepcije

Vključujejo nadzorovanje znakov plodnosti (izcedek, menstruacijski ciklus in bazalna temperatura), da lahko ugotovite, kdaj v mesecu lahko seksate z zmanjšano možnostjo za zanositev.

ZA Ni potrebe po vsiljivih napravah ali kemikalijah. Aplikacije, kot so Dot in Natural Cycles, lahko pomagajo obvladati proces, vendar nikakor niso 100-odstotno zanesljive.

PROTI Če boste želeli seksati med plodnim obdobjem, boste potrebovali dodatno metodo kontracepcije. Med septembrom in decembrom leta 2017 je ena od švedskih bolnišnic zabeležila, da je 37 od 668 žensk, ki so prišle splavit, uporabljalo Natural Cycles kot edino sredstvo kontracepcije.

Vaginalne gobe

Kot govori že ime, je vaginalna goba spužva, ki vsebuje spermicid, ki pomaga preprečiti nosečnost. Namenjene so enkratni uporabi, nosite pa jih lahko več kot 30 ur v kosu.

ZA Preproste so za uporabo, vendar zahtevajo nekaj priprave. Gobo je treba namočiti, da se aktivira spermicid, nato jo je treba potisniti čim globlje v vagino. V vagini jih je treba pustiti še vsaj šest ur po spolnem odnosu, to številko torej vključite v izračun tridesetih ur.

PROTI Gobe niso priporočljiva izbira za ženske, ki imajo fizično travmo v tem območju, ki so rodile ali pred kratkim imele splav. Pri nas še niso na voljo.

PREBERITE ŠE kolumno, ki vam bo dala misliti: Zakaj naj bi bila najboljša kontracepcija vedno povezana s hormonskimi vplivi kontraceptivov? ALI PA Menstrualna skodelica PROTI sodobni arhitekturi javnih stranišč (pismo bralke)

Po Predlogi Jennifer Savin za splet pripravila Kaja Berlot
Fotografije: Jamie Chung, Pixeleyes, Unsplah.com/Eli DeFaria

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.