Menstrualna skodelica PROTI sodobni arhitekturi javnih stranišč

Pismo bralke

15. 10. 2019, 09:35 | Zdravje | Piše: F. M.

              Menstrualna skodelica PROTI sodobni arhitekturi javnih stranišč (foto: Profimedia) Profimedia

Kaj imata skupnega mesečno perilo in sodobna arhitektura, vprašate? Kot kaže, veliko!

Sodobna arhitektura je že večkrat dokazala, da je lahko veliko bolj funcionalna od tiste, v kateri smo bivali še pred petdesetimi leti. Odprti prostori, minimalizem in veliko svetlobe kažejo pozitivne spremembe na človekovi psihi, a kot kaže, imajo sodobne ideje tudi nekaj prostora za izboljšave.

Z menstruacijo se povprečna plodna ženska sreča vsak mesec, dvanajstkrat na leto – razen če njeno telo vmes že oblikuje novo človeško telo. In čeprav se časi spreminjajo počasi, tudi menstruacija ni več tako "strupena" beseda, ki je še pred časom nismo upali izgovarjati preveč na glas. Tabuji se rušijo in tudi trendi spoprijemanja s "temi dnevi v mesecu" so šli v korak s časom. Tako z ekološkega kot zdravstvenega vidika.

Če že ne brez davka, pa vsaj s funkcionalnimi stranišči

Od prizadevanj za to, da bi bili higienski izdelki oproščeni davka, saj njihova uporaba ni ravno osebna izbira, ampak nuja (mimogrede - po skoraj dveh desetletjih političnih debat je Avstralija lani ukinila davek na ženske higienske pripomočke!), do sprememb v sami obliki. Tampone in vložke je tako že marsikatera ženska zamenjala za menstrualno skodelico.

Menstrualna skodelica je namenjena zbiranju menstrualne krvi v nožnici in se namesti podobno kot tampon, torej znotraj nožnice. Menja (oz opere) se na podoben način, a manj pogosto in nekoliko bolj zamudno.

Na svet je prišla v izogib produkciji odpadkov v obliki tamponov in vložkov, ter kot alternativa materiala, za katerega je priporočljivo, da je – glede na to, da ga med krvavenjem vnašamo v lastno telo – čim manj škodljiv. Torej, da je brez BPA, brez silikona, lateksa …, ne ustvarja pogojev za razvoj bakterij, ne suši in draži vaginalne sluznice in še in še. Poleg tega pa je ob začetnem finančnem vložku zaradi možnosti večkratne uporabe (govorimo o več mesecih, tudi letih) tudi denarnici prijaznejša. Osnove so v teoriji torej bolj ali manj jasne. Pa praksa? Kako nerodna je dejanska uporaba? Sploh, kadar menjave ne opravljate v varnem zavetju doma.

Dilema bralke: arhitektura stranišč proti menstrualni skodelici

Na naše uredništvo je te dni priletela misel bralke, ki je nad menstrualno skodelico – kljub nekaj začetnim spodrsljajem pri namestitvi – sicer navdušena, a ima ob menjavi težavo z javnimi toaletami.

"Novodobna javna stranišča, vključno s tistimi v pisarnah, imajo zgolj skupne umivalnike. Naj grem ven s spuščenimi hlačami in skodelico v rokah? Sodobna arhitektura verjetno ni pomislila na sodobne menstruacije," razmišlja bralka.

Kot je pokazal odziv ženskega dela uredništva, njena težava še zdaleč ni osamljena, le o njih iz prej omenjenih zadržkov pred rdečo temo menstruacija očitno niti ženske med seboj ne razpravljajo preveč. Kako torej oprati menstrualno skodelico v javnem stranišču, če večina novejših v kabini sploh več nima umivalnika?  

Prva pomoč za stranišča brez umivalnika

To so tri najbolj ugodne možnosti za primere, ko v stranišču ni umivalnika s tekočo vodo. Ta, da s spuščenimi hlačami odkorakate do zunanjega umivalnika, torej odpade. Prvi primeren postopek je, da vsebino menstrualne skodelice kot ponavadi izlijete v stranišče, skodelico pa nato obrišete z intimnim robčkom, takšnim, ki ne bo dražil nožnice. Druga možnost, ki sicer zahteva nekaj več predpriprave, je, da imate pri roki vedno plastenko z vodo, s katero nato splaknete skodelico. Tretja, s katero boste imeli še najmanj dela, pa je, da uporabljate dve skodelici. Pri menjavi torej uporabite drugo, že prekuhano, prvo pa za prvo silo obrišete z wc papirjem, pospravite v potovalno škatlico in jo v vreli vodi razkužite, ko pridete v udobje doma.

Vsekakor upamo, da na zgornjo dilemo naleti tudi kakšen arhitekt in to upošteva pri nadaljnjih načrtih. Če že ne v vsakega, torej umivalnik vsaj v eno javno stranišče. Za sodobne menstruacije v sodobni arhitekturi.

PREBERITE ŠE: Odpornost bakterij na antibiotike postaja vse večji problem za javno zdravje! ALI Hormonska kontracepcija – res najboljša izbira?