Mnenje | 17. 10. 2021, 08:30

Špela Hvalec: "Anksiozne motnje so najbolj obvladljive oziroma ozdravljive!"

profimedia

Klinična psihologinja in vedenjsko-kognitivna psihoterapevtka Špela Hvalec se v intervjuju za MMC Poglobljeno o strahu in tesnobi pridružuje mnenju psihiatrinje Mojce Zvezdane Dernovšek o tem, da so anksiozne motnje ozdravljive.

Takole pravi:

"Sama pravim, v narekovajih seveda, da so to najbolj "elitne" duševne motnje, ker so najbolj obvladljive oziroma ozdravljive. Primeri, ko se simptomatika v polni meri povrne, so redki, predvsem zaradi tega, ker smo pacienta poučili o njegovi motnji in opremili z različnimi tehnikami in ker ima že neke pozitivne izkušnje pri premagovanju anksioznosti. Ko se bo srečal s situacijo, v kateri se mu bo tesnoba intenzivirala, bo uporabil katero izmed naučenih tehnik, kot so izpostavljanje, preprečevanja odziva, čuječnost, preusmerjanje pozornosti, prepoznavanje negativnih misli, sproščanje itn."

... in dodaja, da cilj terapij nikakor ni popolna odprava tesnobe.

"To je nerealno. Nekateri v resnici pridejo k nam z iluzijo, da ne bodo tesnobe nikoli več občutili. Ampak tesnoba je pomemben sestavni del življenja. Ključno je, ali imamo mi vajeti v rokah ali pa smo marionete v rokah tesnobe."

Vir: MMC Slovenija v prispevku: Anksiozne motnje: Kdor beži pred tesnobo, bo tekla za njim

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.